ERDON Országos hírek

2008.04.14. 11:39

Sztrájkolnak az Arcelor Mittal acélkombinát dolgozói

<p>Általános sztrájkba léptek az indiai Mittal Steel tulajdonában lévő romániai Arcelor Mittal acélkombinát dolgozói, akik nagyobb béreket követelnek.</p>

Hétfőn reggel mintegy 600 dolgozó gyűlt össze a Duna partján fekvő kelet-romániai Galac városban működő gyár előtt, és megtagadta a munka felvételét.
A román tájékoztatási eszközök szerint nem lehet tudni pontosan, hány munkás lépett sztrájkba, de Gheorghe Tiber, a Szolidaritás szakszervezet vezetője szerint a gyár 13.700 dolgozója közül 3600-an támogatják a munkabeszüntetést.
A dolgozók keveslik a vezetőség által korábban tett béremelési ajánlatot. Azt kérik, hogy a gyár vezetősége kétszerezze meg a fizetéseket, de a növelés mértéke ne legyen kisebb fejenként 280 lejnél. Emellett több jutalékot és pótlékot követelnek.
Tiber hangsúlyozta: az általános sztrájk törvényes, és várják, hogy minél több dolgozó csatlakozzon hozzájuk, ahogyan a Dacia Pitesti üzemnél is történt. A francia Renault tulajdonában lévő gépkocsigyár alkalmazottai pénteken fejezték be három hetes sztrájkjukat, amelynek során jelentős béremelést harcoltak ki.
A Business Standard című gazdasági napilap hétfői száma megállapítja, hogy a multinacionális cégek romániai kirendeltségeinél az elmúlt egy évben több általános munkabeszüntetést is tartottak az alkalmazottak. A lap által megszólaltatott gazdasági elemzők szerint a multinacionális cégek vezetőségének most kell szembesülniük azzal, hogy Románia már nem tartozik az olcsó munkaerővel rendelkező országok közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!