ERDON Országos hírek

2008.04.17. 15:45

Markó Béla szövetségi elnök levele Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt elnökének

<p><EM>A sajtó jóvoltából megkaptuk mi is legutóbbi közleményüket, április 12-i keltezéssel, és elégtétellel látom, hogy Önök szerint is „közösen kell megteremtenünk a jövőt!” Ezt én is így gondolom!</EM></p>

Ugyanakkor viszont a közlemény ultimátum-szerű tartalma némiképpen ellentmond ennek az Önök által deklarált nyitottságnak, mint ahogy megyei és helyi RMDSZ-szervezeteinktől is egyre-másra azt hallottuk az elmúlt napokban, hogy valójában sehol sem volt igazi hajlandóság a Magyar Polgári Pártban a megegyezésre. Nem beszélve az előző – nyilván: döntő – időszakról, amikor hiába ajánlottuk több helyen is az előválasztásokon való részvételt, mert sorra visszautasítottak minket. Ma már a jelöltállítás lezárult ugyan, de ami így kialakult, az korántsem pártlista, nem néhány politikus akaratát, hanem több mint százötvenötezer ember előválasztásokon leadott szavazatát tükrözi.

            Véleményem szerint, tisztelt Elnök Úr, Önök is megbízhatnának ennek a százötvenötezer magyar embernek a választásában – hiszen ez volt „a választás igazi szabadsága” –, és támogathatnák minden listánkat. De ha erre nem hajlandóak, legalább ott, ahol néhány szavazat hiánya is megfoszthat minket a magyar képviselettől, számítunk arra, hogy Önök is odaállnak jelöltjeink mellé! Igazuk van: Bihar, Szatmár, Kolozs, Szilágy, Maros olyan megyék, ahol bizonyos helyzetekben akár néhány szavazaton is múlhat a győzelem. Emlékszünk még a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség elvesztésére 2000-ben, 170 szavazat miatt.

            Azt ugyan senki nem kérheti tőlünk, hogy százötvenötezer ember akaratát változtassuk meg pártutasítással, remélem, Önök sem erre gondoltak, viszont az így kialakított listákhoz, az így kiválasztott jelöltekhez Önöktől is – és természetesen minden RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulástól – elvárjuk a támogatást.

            Tőkés László EP-képviselő úrnak is megírtam, hogy szerintem jobb lett volna már az ősszel közös listán indulni az Európai Parlamenti választásokon, és továbbra is az a véleményem, hogy összefogásra szükség van. Fogjunk össze az előválasztásokon kialakított listák támogatására, legalább ott, ahol ez valóban létkérdés, és ez jó alapot jelenthet - úgy is mondhatnám: elégséges alapot – az őszi parlamenti választásokkal kapcsolatos együttműködéshez.

            Tisztelettel:

 

Bukarest,

MARKÓ BÉLA

az RMDSZ elnöke

2008. április 17.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!