ERDON Országos hírek

2008.03.06. 16:57

Közvitán az OpenID protokollúm jogszabály-tervezete

<p>A Távközlési és Informatikai Minisztérium közvitára bocsátja az Országos Elektronikus Rendszerbe (SEN) belépő felhasználók (jogi és magánszemélyek) azonosítását szabályozó kormányhatározat-tervezetet.</p>

A jogszabály az OpenID protokollúm elfogadását írja elő, amellyel bővíteni lehet a közintézmények elektronikus szolgáltatásait.

A tervezet azonosítási rendszerként az SEN és FGIE (Elektronikus Identitást Garantáló Szolgáltatók) között az OpenID protokollúmot javasolja. Ez a protokollúm nyitott, decentralizált és stabil rendszert jelent, amelyet ma már egyre több nagy cég is használ. A SEN által biztosított elektronikus szolgáltatások gyors fejlesztését teszi lehetővé, növeli a közintézmények hatékonyságát.

 A jogszabálytervezet megtalálható a szaktárca honlapján, a  www.mcti.ro címen. A módosítási javaslatokat március hatodikától számolva 30 napig lehet benyújtani.

Az OpenID egy nyílt, decentralizált, ingyenes keretrendszer felhasználó-központú digitális identitásmenedzsmenthez. Az OpenID elképzelés abból indul ki, hogy az interneten bárki azonosíthatja önmagát egy webcím segítségével, pontosan úgy, ahogy a weboldalak is teszik, ugyanakkor minden regisztrálásnál ugyanezt a webcímet lehet használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!