ERDON Országos hírek

2008.03.13. 11:25

Elutasító szakbizottsági jelentést kapott a ciántechnológiát tiltó törvénytervezet

<p>Elutasító jelentést fogadott el a román képviselőház illetékes szakbizottsága azzal a törvénytervezettel kapcsolatosan, amely betiltaná a ciánt alkalmazó bányászati technológiákat - adták hírül szerdán román hírforrások.</p>

A jogszabályt a képviselőház iparügyi bizottsága vitatta meg. A testület az elutasító jelentés mellett egyben módosította is a jogszabályt, gyakorlatilag puhított az eredeti szövegen.
A módosító indítvány értelmében a ciánt alkalmazó bányászati kitermelést 2018-ig fokozatosan csökkentenék. A jogszabály eredeti változata a ciános bányászati technológiák teljes és azonnali betiltásáról rendelkezett.
A tervezet módosításait és az elutasító jelentést a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői szavazták meg. A voksolás után Iulian Iancu, a bizottság PSD-s elnöke kifejtette: az eredeti törvényt azért utasították el, mert az leegyszerűsítő módon kezelte a bányászati kitermelés témáját. Iancu szerint egy árnyaltabb, de a beruházók számára rendkívül szigorú követelményeket támasztó tervezetté módosult az eredeti jogszabály.
A törvényt kezdeményezők közvetett módon a verespataki aranybánya-beruházás megakadályozását tűzték ki célul. Iancu azonban nem ért egyet azzal az elvvel, hogy egy egyedi esetet általános érvényűvé tegyenek. Ezért szerinte a szakbizottságtól kikerült, módosított szövegváltozatnak most már nincs semmi köze a verespataki aranybányatervhez. A végső szavazásra a képviselőház plénuma jogosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!