ERDON Országos hírek

2008.03.18. 17:07

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala aggódik a kolozsvári erőszakos incidens miatt

<p>Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala aggodalmát fejezi ki az Új Jobboldal által szervezett március 15-i, bukaresti és kolozsvári tüntetések miatt, melyet "a magyar szeparatizmus ellen" hirdettek meg.</p>

A két tüntetés válasz kívánt lenni az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának napján, melyen nyilvánosan és békésen ünnepeltek Erdély több városában és településén. Az ünnepléseket Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök is üdvözölte, az etnikai harmónia és a Románia lakosai közötti szolidaritás fontosságát hangsúlyozva.

Március 15-én, Kolozsváron a békésen ünneplő magyarokat mégis megzavarta egy erőszakos incidens, mely egy 17 éves magyar fiatal bántalmazásával végződött. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, mint a Román Kormány interetnikus kapcsolatokkal foglalkozó intézménye, elutasít mindennemű akciót, amely gátolja a Romániában élő etnikai, nyelvi, kulturális és vallási különbözőség kinyilvánítását. Az Új Jobboldal által szervezett "mitingek" egyetlen célja a gyűlöletkeltés. Az ilyen megnyilvánulások súlyosan sértik a szólásszabadságot és a nemzeti identitás szabad kifejezését, ugyanakkor az intolerancia és a kisebbségekkel és kultúrájukkal kapcsolatos sztereotípiák megerősítését érik el.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, tevékenységi köréből kifolyólag ezúton felhívja  a figyelmet a szólásszabadság jogának, valamint a kisebbségi identitás megőrzésének tiszteletben tartására. Ugyanakkor figyelmeztet az előítéletek és diszkriminációtól mentes légkör megőrzésének szükségességére, mely nélkül lehetetlen az egyetértés és a békés viszonyok fenntartása. A hasonló megnyilvánulások alaptalanok, és ellentétesek azokkal a kötelezettségekkel, melyeket Románia az emberi jogok, különösen a kisebbségi jogok védelme érdekében vállalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!