ERDON Országos hírek

2008.03.18. 13:28

100 művészi fotó Erdélyről az MTV székháza előtt

<p>Magyar és román fotóművészek alkotásaiból nyílt kiállítás vasárnap délután a Szabadság téren a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként. A Magyar Televízió támogatásával létrejött, 100 képből álló tárlat március 30-ig éjjel-nappal megtekinthető.</p>

A „100 féle Erdély” címmel meghirdetett pályázatra 500 alkotótól3000 fotó érkezett a február végi határidőig. Nemcsak a pályázaton, a zsűrizésben is részt vettek magyar és román fotóművészek, akik Erdély kulturális sokszínűségét leginkább kifejező portrékat, építészeti, természeti és dokumentarista fotókat kerestek. A száz legjobban sikerült alkotás nagy méretben, speciális, éjjel megvilágított állványokon tekinthető meg március 30-ig a köztelevízió Szabadság téri székháza előtt.

 

„Először szerepelnek együtt magyar és romániai fotósok munkái egy nagyszabású kiállításon, amely ráadásul két héten keresztül, éjjel-nappal látható Budapest egyik legszebb parkjában” – mondta a megnyitón Korniss Péter, Kossuth-díjas fotóművész, a zsűri elnöke.

 

A programot támogató közszolgálati televíziót Medveczky Balázs alelnök és Rudi Zoltán stratégiatervezési igazgató képviselte. „Továbbra is azon dolgozunk, hogy az MTV kézzel fogható közösségi értékeket teremtsen. A 100 féle Erdély itthon és a határon túl is azt mutatja meg, hogy sok közös kincsünk van, ezért örömmel álltunk a kezdeményezés mellé - hangsúlyozta Medvezcky Balázs rövid nyitóbeszédében. Rudi Zoltán kiemelte, fontos, hogy a határon innen és túl élő magyarság aktív kapcsolatban maradjon. „A Magyar Televízió mindkét csatornája fogható a Kárpát-medence egész területén, tavaly októbertől pedig a határon túli magazin, a Kárpát Expressz sugárzási jogait ingyenesen adjuk át a közösségi televízióknak” – tette hozzá.

 

A megnyitón Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke magyar és román nyelven köszöntette a jelenlévőket, majd Sebestyén Márta nyitotta meg egy népdallá vált Petőfi költemény előadásával a 100 képet felvonultató tárlatot.

A díjazottak:

Dokumentarista kategóriában Dezső Tamás Együtt című sorozatát és Reviczky Zsolt Bánság című sorozatát ítélte a szakmai grémium a legjobbnak.

Természet és környezet kategóriában Gicu Serban Rosia Montana című sorozata és Kudász Gábor Arion Játszótér című alkotását díjazta a zsűri.

Portré kategóriában Molnár Attila Falusi Társak című munkáját találta a legjobbnak a szakmai testület.

A fotópályázat különdíjas alkotása Gombos Ferenc Mennyasszony című fotója lett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!