ERDON Országos hírek

2008.02.27. 11:15

Pacuraru: közelíteni kell egymáshoz a speciális és az állami nyugdíjakat

<p>Paul Pacuraru munkaügyi miniszter szerint közelíteni kellene egymáshoz az állami, általános nyugdíjrendszerbe tartozó nyugdíjakat és a speciális nyugdíjakat.</p>

A miniszter ezt úgy képzeli el, hogy a speciális nyugdíjak további emelését blokkolnák, az általános nyugdíjakat pedig lassan-lassan felzárkóztatnák ezekhez. Speciális nyugdíjakat kapnak a bírók, a diplomaták, a parlamenti képviselők, a rendőrök és a katonatisztek.

„Ha valaki azt hiszi, hogy el tudja venni a katonák, rendőrök által már megszerzett jogokat, az tegye meg”, nyilatkozta Pacuraru utalva Traian Basescu elképzelésére, aki egész egyszerűen megszüntetné a speciális nyugdíjakat. Majd a miniszter hozzáfűzte: „Traian Basescu állandóan választási kampányban van, és ez jól is van így. Kezdeményezze a speciális és a foglalkozási nyugdíjak kiegyenlítését. Akarom látni, hogyan haragítja magára a hadsereget, a közigazgatást, az igazságszolgáltatást és mindenkit. Várom Traian Basescu kezdeményezését. Én személy szerint támogatni fogom.” A bírók és az ügyészek bruttó fizetésük 9,5 százalékát fizetik be a nyugdíjalapba, de húsz évnyi szolgálat után jövedelmük 80 százalékát kapják meg automatikusan nyugdíjként. Jelenleg a három mandátumot kitöltő parlamenti képviselő a mandátumok alatt szerzett jövedelemátlaguk nyolcvan százalékát kapják nyugdíjként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!