ERDON Országos hírek

2008.01.16. 12:55

Magánnyugdíjalapok: lejár a határidő

<p>Csütörtökön jár le a magánnyugdíjalapokhoz való csatlakozás határideje a 35 évnél fiatalabb személyek számára. A 36-45 év közötti munkavállalóknak a választás opcionális és bármikor élhetnek vele.</p>

A 35 évnél fiatalabb munkavállalók számára csütörtök jelenti az utolsó esélyt arra, hogy kötelező módon csatlakozzanak a rendelkezésükre álló tizennyolc magánnyugdíjalap valamelyikéhez. Akik nem teszik ezt meg időben vagy két magánszolgáltatóhoz is aláírnak, azokat az Országos Nyugdíjpénztár (CNPAS) egy számítógépes program segítségével véletlenszerűen fogja besorolni a létező magánnyugdíjalapok valamelyikéhez. Mint ismert, a nyugdíjrendszer II. pillérjéhez történő csatlakozási kampány négy hónappal ezelőtt kezdődött: míg a 18 és 35 év közötti alkalmazottaknak 2008. január 17-ig kötelező módon be kell iratkozniuk, addig a 36- 45 év közöttiek számára opcionális a választás. Ez utóbbi kategóriába tartozó munkavállalók január 17-ét követően is csatlakozhatnak a rendszerhez és a számítógépes sorsolás útján történő elosztás őrájuk nem vonatkozik. A hatályban levő törvények értelmében a véletlenszerű besorolásnál az érintett személyek korát és nemét veszik figyelembe, valamint a különböző magánnyugdíjalapokhoz feliratkozott személyek számát is szem előtt tartják.

Fokozatosan emelkedik

A járulékoknak a magánnyugdíjalapokhoz való folyósítása azt a hónapot követően fog elkezdődni, amelyben a véletlenszerű elosztás megtörtént. Az első évben a hozzájárulás a 9,5 százalékos tb-járulék 2 százalékát fogja kitenni, hogy aztán nyolc év alatt fokozatosan 6 százalékra emelkedjék. A szakemberek előrejelzései szerint a csatlakozási határidő lejártakor 3,3 és 3,4 millió közé lesz tehető a feliratkozott személyek száma, mely azt jelentené, hogy a 45 év alatti munkavállalók 90 százaléka élt a lehetőséggel. Az illetékesek arra számítanak ugyanakkor, hogy a magánnyugdíjalapokoz járulék formájában befolyt idei összeg értéke 835 millió lej körül fog mozogni, mely a nemzeti össztermék 0,19 százalékát tenné ki, 2010-re pedig a GDP 0,33 százalékát jelentő 1,8 milliárd lejre emelkedne.

A végső hajrá

Az Országos Nyugdíjpénztár adatai alapján 2008. január 7-ig 3,2 millió román állampolgár csatlakozott a választható tizennyolc magánnyugdíjpénztár valamelyikéhez. A legtöbben az ING Nyugdíjalapot választották (1.066.203 személy, vagyis 33,54%), melyet az Allianz- Ţiriac Magánnyugdíjak (798.753 fő, vagyis 25,13%) és a Generalli (301.960 munkavállaló, vagyis 9,50%) követ a sorban. A dobogós poziciókban tanyázó magánszolgáltatók a piac 70 százalékát fedik le. Úgy tünik, a kampány nagy vesztesei az Aviva, mely 30 százalékos piaci részesedést tűzött ki célul, és az említett időpontban csak 8 százalékon állt, valamint az Omniasig, mely 350.000 ügyfélre számított és január 7-ig csupán 50.000 aláírást gyűjtött be. Persze a sorrend az utolsó pillanatig változhat, hiszen a kampány finisében valamennyi szolgáltató "mozgósító hadműveletbe" kezdett.

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!