ERDON Országos hírek

2007.12.20. 11:42

Védett területet dúlhatnak Berlusconiék Pádison?!

<p>A Pádison építendő síparadicsomban Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a francia Vinci cégcsoport, illetve több európai befektetési alap is érdekelt.</p>

Nem tudni, győz-e végül az az olasz befektetőcsoport, amelyik a Bihar–Kolozs és Fehér megye határán fekvő Pádis-fennsíkon szállodákat, vendéglőket, sí- és szánkópályákat építene. A befektetők által létrehozott Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante Padis Kft. ugyanis az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park területén képzelte el a beruházásokat, amelyekhez meg is vásárolta a telkek egy részét. A Pádison építendő síparadicsomban Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a francia Vinci cégcsoport, illetve több európai befektetési alap is érdekelt. Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Parkot Adminisztráló Konzultatív Tanács azonban kedden nem járult hozzá a létesítmény számára kinézett telkek védettségi fokának a megváltoztatásához, és ezzel alaposan keresztbe tett a befektetőknek. Az 51 tagú testületben mindössze egy szavazaton múlott a kezdeményezés elutasítása.

Az olaszországi befektetők a bihari karsztvidék egyik legértékesebb területét nézték ki. A vidék értékeire, szépségére 19. század végén Czárán Gyula, az 1920-as években pedig Emil Racoviţă és francia kollégái figyeltek fel. A pádisi fennsíkon található a Szkerisóriai jégbarlang, a Medvebarlang, a Csodavár vagy éppen az Elveszett világ. A teljes természetvédelmi park a Natura 2000 hálózat része, flórája és faunája egyaránt védett. E védelem ellenére az Orange mobilszolgáltató átjátszótornyot épített a területen.

Csak halasztottak

A most tervezett építkezés miatt két héttel ezelőtt összehívták a természetvédelmi park tanácsadó testületét, hogy elfogadják a park menedzsmenttervét. A tanácsadó testület 51 tagú, a Bihar, Fehér és Kolozs megyei prefektúrák, megyei tanácsok és környezetvédelmi ügynökségek képviselői mellett több település polgármestere, valamint környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek képviselői is helyet kaptak benne. A keddi volt a tanácsadó testület második ülése. Érezhető volt a feszültség és a befektetőt képviselő ügyvéd többször is törvényekre hivatkozva próbált nyomást gyakorolni a szavazókra. A környezetvédelmi civil szervezetek tagjai inkább racionális érveléssel próbálkoztak. Az elutasítással csak halasztást kapott az ügy, ugyanis a menedzsmenttervhez kapcsolódó javaslatokat a természetvédelmi park tudományos tanácsának is véleményeznie kell. A tervek szerint a tudományos tanács január első felében, feltehetően zárt ajtók mögött ül majd össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!