ERDON Országos hírek

2007.12.19. 11:45

(Radio)aktívan titkolóznak Bukarestben!

<p>Egyelőre meg sem kérdezték a lakosságot, de Bukarestben már hivatalosan is bejelentették, hogy a Konstanca melletti Saligny településen 2014-ig radioaktív hulladékraktárat építenek, amely a cernavodai atomerőmű „szemtét” fogja tárolni.</p>

A költségek, előzetes számítások szerint 180 millió dollárra rúgnak majd, a pénzt az erőművet üzemeltető Nuclearelectrica teremti elő az eladott villamos energiára hamarosan rácsapandó 2 euró MWóra díjból. Salignyn csak a közepesen és gyengén radioaktív hulladékot fogják elhelyezni, az erősen sugárzó anyagok végleges raktározását egy másik telephelyen oldják meg, de a helyszínt egyelőre titokban tartják. Ennek építési költségei elérik az egymilliárd dollárt.A cernavodai erőmű két blokkjának atomszemetét jelenleg a gyár területén, speciális hordókban tárolják, de ha elkészül a másik két egység, akkor ez a raktár már alkalmatlan lesz a hulladék biztonságos, hosszú távú elhelyezésre.

Salygnivel várhatóan megoldódik a Bukarest szomszédságában lévő Magurele atomkutató-intézmény nem éppen megfelelő körülmények között tárolt radioaktív hulladékának gondja is. Itt jelenleg 45 acélhordóban tartják az ’50-es években vásárolt szovjet kísérleti erőmű – amelyet vissza akarnak küldeni Oroszországba – fűtőanyagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!