ERDON Országos hírek

2007.09.20. 15:40

Szexuális életre vonatkozó kérdések

<p>Románia - &#160;Sok vád érte a Közegészségügyi Minisztériumot a lakosság egészségügyi felméréshez tartozó kérdőívben szereplő kérdésekkel kapcsolatban.</p>

Főként a szexuális élet feltérképezésére irányuló kérdéseket „veszik zokon” az emberek. Dr. Láng László, a Szatmár Megyei családorvosok Szövetségének alelnöke, szerint ezt ki lehetett volna kerülni azzal, hogy elmagyarázzák a pontos okát annak, hogy miért tesznek fel ilyen kérdéseket.

Kinek mi köze ahhoz, hogy mikor kezdte meg valaki a szexuális életét, vagy hogy életében hány szexuális partnere volt kérdezhetné bárki, aki elmegy az orvoshoz a felmérés miatt.
A Közegészségügyi Minisztérium több felmérést is szeretne készíteni a jövőben. A jelenleg zajló felmérés 2007 júliusától 2008 júniuságig tart, meghosszabbítva egy három hónapos időtartammal, amely az adminisztratív hibák miatt az egy éves felmérésből kimaradt lakosoknak nyújt lehetőséget a vizsgálatok elvégzésére. Az így nyert adatok alapjai lehetnek egy hosszútávú stratégiának, amely most már nem általánosságokban mérné fel a lakosság egészségügyi állapotát, hanem nemre, korra és veszélyeztetettségre bontva.

A szexuális életre vonatkozó kérdések főleg nők esetében fontosak, ugyanis alapkövei egy rákmegelőző felmérésnek.

A méhnyakrák fő kiváltója a HPV
A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A fejlett országokban 100 000 lakosra évente 10 új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális daganatok több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal. A HPV-vel való megfertőződés esélyét növeli:

- a szexuális élet megkezdése 18 éves kor előtt
- a szexuális partnerek gyakori váltogatása
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Ezért fontosak azok a kérdések, amelyek a felmérésben szerepelnek. Ugyanis azok a nők, akik 16 éves koruk előtt kezdik meg szexuális életüket, gyakran váltogatják a partnerüket, és háromnál több abortuszon estek keresztü, azok az első számú veszélyeztetett csoportba tartoznak, és automatikusan bekerülnek a rákmegelőző programba.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Technikai nehézségek a felmérésben
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!