Erdon - Nemzetkozi

2018.08.30. 10:04

Giuliani a NY Times-nak: A Iohannishoz címzett levélnek semmi köze az USA kormányához

Rudolph Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje szerdán azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy a Klaus Iohannis román államfőhöz címzett levelének nincs köze az amerikai kormányhoz.

Rudolph Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje szerdán azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy a Klaus Iohannis román államfőhöz címzett levelének nincs köze az amerikai kormányhoz.

A napilap szerint Giuliani váratlanul lépett be a Romániában zajló vitába egy, az államfőhöz írt levéllel, amelyben az ország korrupcióellenes erőfeszítéseit bírálta. A levélről szólva Giuliani úgy nyilatkozott a lapnak: Semmi köze az Amerikai Egyesült Államok kormányához . Az ügyvéd hozzátette, több országban végez tanácsadói munkát olyan témakörökben, mint a biztonság, a törvények alkalmazása vagy a terrorizmus elhárítása.

Rudolph Giuliani kihangsúlyozta, hogy ő egy független ügyvéd és tanácsadó , annak dacára, hogy Donald Trump személyes ügyvédje. Azt is elmondta: Romániával kapcsolatos munkáját saját cégén, a Giuliani Security & Safety nevű vállalaton keresztül bonyolította le, amelyet a Louis J. Freeh volt FBI-igazgató által vezetett Freeh Group International Solutions szerződtetett erre a feladatra.

A The New York Times megjegyzi, hogy a volt FBI-igazgató cége képviseli Gabriel Popoviciu román üzletembert is, akit 2017 augusztusában hét év börtönbüntetésre ítéltek. Korábban Rudolph Giuliani úgy nyilatkozott a politico.eu portálnak, hogy a Klaus Iohannis államfőnek címzett levelét Louis Freeh volt FBI-igazgató jelentésére alapozta, akinek tanácsadó cége van, amellyel ő maga is üzleti kapcsolatban áll.

Donald Trump ügyvédje kifejtette, levelét a Louis Freeh által összeállított jelentés alapján írta. A volt FBI-igazgató a Freeh Group International Solutions tanácsadó céget vezeti - magyarázta Giuliani a politico.eu által szerdán közzétett cikkben. Ők honoráriumot fizetnek nekem - tette hozzá Trump ügyvédje, anélkül, hogy részleteket árult volna el a cégtől kapott összegről.

A Forbes magazin egyik cikkében Louis Freeh egy öt intézkedésből álló cselekvési tervet vázolt fel, amelynek révén Romániában vissza lehetne állítani a jogállamiságot, mivel egyre fokozódik az aggodalom amiatt, hogy a korrupcióellenes kampány csorbítja a szabadságot és korlátozza a szólásszabadságot .

Az említett Forbes-cikkben a volt FBI-igazgató azt mondta: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség, valamint más intézmények között megkötött titkos, a román nép elől elrejtett megállapodások kimozdították helyéből a jogállamot, mert a hírszerzés tisztjeit az igazságszolgáltatás ügynökeivé változtatták át .

A politico.eu portál megemlíti, hogy a Klaus Iohannis román államfőhöz címzett levelében Giuliani bírálta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) túlkapásait , és a bírák, a védőügyvédek és a tanúk megfélemlítéséről , alkotmányellenes telefonos lehallgatásokról és helytelen perekről tett említést.

Ugyanazon portál ugyanakkor felidézi, hogy az amerikai államvezetés nemrég aggodalmát fejezte ki a Romániában észlelt politikai feszültségek miatt, amelyek a korrupcióellenes lépések visszaszorítására irányuló kísérletek - többek közt a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztése - miatt alakultak ki. A közelmúltig Románia jelentős előrelépésekről tett tanúbizonyságot a korrupció visszaszorítása és egy valós jogállam felépítése terén. Arra biztatjuk a románokat, hogy haladjanak tovább ezen az úton - idézi a The Guardian az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivőjét. A The Guardian szerdán azt is közölte, hogy a Fehér Ház a kiadvány megkeresésére sem volt hajlandó kommentálni a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!