Erdon - Nemzetkozi

2018.04.25. 18:21

Szeretettel, Van Gogh

2017-ben Dorota Kobeila és Hugh Welchman rendezésében készült a „Loving Vincent” című angol-lengyel animációs film.

2017-ben Dorota Kobeila és Hugh Welchman rendezésében készült a „Loving Vincent” című angol-lengyel animációs film.A világpremiernek tekinthető filmfestmény Van Gogh művészi világába kalauzolja a nézőt, bepillantást nyújt az alkotó munkájába. A festőművész személyiségére, életének utolsó időszakára reflektál. A halálának rejtélyes körülményeire derül fény.

A Van Goghról szóló film világpremier

A világon az első olyan animációs film, amelyben 125 festőművész 65.000 képkockát posztimpresszionista stílusban kézzel festett. A 20 országból jövő -köztük a romániai Carmen Belean, Cătălina Codreanu- festőművészek a gdanski filmstúdióban dolgoztak, ahol előbb megtanulták, miként lehet utánozni Van Gogh stílusát. Mozgóképes formában elevenednek az eredeti festmények. A festett filmkockákat digitális technikával illesztették be a filmbe. Az alkotók felhasználták a párbeszédhez a világhírű festőművésznek a testvéréhez írott 800 levelét is. Az alkotás világpremierje a 2017-es Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon volt. A film hatalmas sikerét jelentik a nemzetközi filmfesztiválokon szerzett díjak, jelölések. A teljesség igénye nélkül, néhányat megneveznék: 2018-ban Oscar-, Golden Globe-, BAFTA díjra jelölték. 2017-ben az Európai filmdíjat, a Golden Eagle díjat nyerte. 2018-ban megkapta a Lengyel filmdíjat-legjobb vágás, valamint a legjobb díszlet kategóriában. A film 16 díjat és 47 jelölést kapott.

Van Gogh festői világa

A film kezdő jelenete egy évvel a művész halála utáni időszakra összpontosít. Van Gogh a testvérének írt utolsó levelét visszaküldték a postára. A postás, a festőművész jó barátja arra kéri a fiát, Armandot, hogy menjen Párizsba, érdeklődje meg, mi történt Theoval, adja át a festőművész utolsó levelét. Kereste Theot. Megtudta, hogy Theo hat hónappal Vincent után halt meg. Armand a nyomozás során felkeresi azokat a helyszíneket, ahol Van Gogh járt, azokat a személyeket, akikkel kapcsolatban volt. Beszélgetett a festőművész kezelőorvosával, dr. Gachet-tel, a helybeliekkel, a fogadóssal. Feltárul a festő élete, kibontakozik utolsó napjainak drámája, fény derül rejtélyes halálának körülményeire. A film a nézőt Van Gogh festői világába kalauzolja. Megelevenednek a csodálatos, értékes alkotásai, mint például A krumplievők, Dr. Gachet arcképe, Önarckép levágott füllel, Vincent szobája Arlesben, Gauguin karosszéke, Napraforgók, Falusi út Provence-ben, még sorolhatnánk. A film érdekessége, hogy a képek kézzel festett alkotások. A szereplők hangját halljuk. A párbeszédhez felhasználták a Theohoz írt 800 levelet.

A film alkotói

Rendező: Dorota Kobiela, Hugh Welchman. Szereplők (filmszínészek hangja): Robert Gulaczyk (Van Gogh), Douglas Booth (Armand Roulin), Chris O’ Dowd (Joseph Roulin), Helen McCrory (Louise Chevalier), Jerome Flynn (dr. Paul Gachet), Saoirse Ronan (Marguarite Gachet), Aidan Turner (Boatman). Forgatókönyvíró: Jacek Dehnel, Dorota Kobiela, Hugh Welchman. Zenéjét szerezte: Clint Mansell.

„A festményeimet megálmodom, majd álmaimat megfestem.”

Vincent Van Gogh (1853, Hollandia, Groot- Zunder- 1890, Franciaország, Auvers- sur Oise) holland festőművész a posztimpresszionizmus legjelesebb képviselője. 27 éves korában kezdett festeni. Életét a festészetnek szentelte. A kilenc évig tartó alkotói munkájának eredménye: 900 festmény, több mint 1000 rajz, vázlat. Életében csak egy képet tudott eladni. A legfőbb támogatója a testvére, Theo volt, aki 1886-ban a Goupil Galéria párizsi fiókját vezette. Hitt a Vincent tehetségébe. 1888-ban Van Gogh Arlesbe utazott, lenyűgözte a provence-i táj, a természet szépsége. Ragyogó színekben festette meg a provence-i tájat, a híres Napraforgók című alkotását. Önarcképeket, csendéleteket, tájképeket festett. Szeretett a természetben alkotni, sőt az éjszakában is. A Csillagos ég, az Éjjeli kávézó, Van Gogh szobája Arlesben című festményeiben örökítette meg az életérzéseit. Az utolsó képei a nagy magányát tolmácsolják. Hollók a gabonaföld fölött című alkotása az utolsó festmények egyike.

Életközelbe hozza a világhírű festőművészt

Életrajzi film, a művész világába nyerhetünk betekintést, szinte érezzük szenvedéseit, az embereknek hozzá való viszonyát, és azt, mennyire rombolta az életét. Ritkán láttam olyan filmet, amelynek mondanivalója- a művészi alkotás szabadsága- ilyen mélyen megérintett volna. Hihetetlen nagy energia szükséges az alkotási folyamat során ahhoz, hogy eredeti, új mű keletkezzen. A Szeretettel, Van Gogh című animációs film érzékelteti a világhírű festőművész alkotási folyamatát, a művészi alkotásokat. A felhasznált anyag egyedisége, a Van Gogh stílusában kézzel festett képek, bizonyos szempontok alapján történő csoportosítása rendkívülivé tette a filmet. Különösen fontos szerepe volt a vágásnak, ahogy az eseménysorozatot csoportosította.

A világhírű festőművész életét bemutató produkció alkotási folyamata hat évig tartott. A Loving Vincent című film nagy érdeme, hogy életközelbe hozza a neves festőművészt, anélkül, hogy mitizálná.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!