Erdon - Nemzetkozi

2016.11.09. 17:31

Egy sokkoló győzelem álma. Rais W. István kommentárja

Bombameglepést okozott, és történelmi eredménykényt könyvelhető el az amerikai elnökválasztás eredménye: Donald J. Trumpot, a Republikánus Párt 70 éves jelöltjét választották meg az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökévé.

Bombameglepést okozott, és történelmi eredménykényt könyvelhető el az amerikai elnökválasztás eredménye: Donald J. Trumpot, a Republikánus Párt 70 éves jelöltjét választották meg az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökévé.

Az extravagáns, kiszámíthatatlan milliárdos vállalkozó megválasztását egyesek valóságos sokkhatásként élték meg, az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlítják, súlyos megrázkódtatásnak, a „harag hangjának” vélik, míg mások a demokrácia győzelmét, a változás diadalát említik. Tény, hogy amikor Trump 2015 elején bejelentkezett az elnöki versenybe, a legtöbben egy fikarcnyi esélyt sem adtak neki a végső győzelemre, saját pártjának több befolyásos politikusa, több volt republikánus elnök sem vette őt komolyan. Akkor senki sem gondolta volna, hogy Trump szereplése alaposan rácáfol az előzetes közvélemény-kutatások adataira, és az ingatlanbizniszben érdekelt mágnást, a televíziós showment megválasszák egy világhatalom élére, méghozzá elsöprő többséggel.

A szokatlanul durva, agresszív, személyeskedő kampány során rengetegen már leírták az excentrikus, szókimondó vállalkozót. Visszatérő kampánytéma volt, hogy több nőt is zaklatott élete során, lekezelően beszélt egy műsorban a hölgyekről, a globális felmelegedést egyszerűen kamunak tartja, kiállt a szabad fegyverviselés mellett, nem hozta nyilvánosságra adóbevallását, és még sorolhatnánk. Viszont sikerült megszólítania a kevésbé iskolázott réteget a politikai elit folyamatos ostorozásával és populista szólamaival.

Ugyanakkor az eredmény szerint több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, akik korábban nem, vagy csak részben támogatták a republikánusokat. Szakértők szerint a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, bár tegnap már egyre több amerikai kiadvány úgy vélte, hogy Hillary Clinton nem a megfelelő jelölt volt a jelenlegi amerikai politikai helyzetben, sem az életkora, sem a támadhatósága miatt. Ugyanis hiába állt ki a hollywoodi sztárok és híres énekesek egész sora a demokrata párti jelölt mellett, de az elhíresült e-mail botrányt, a Clinton Alapítvány körüli furcsaságokat nem tudta ellensúlyozni. Hillary Clinton elbizakodottságának, önteltségének áldozata lett, végig haloványan, erőtlenül és meggyőződés nélkül kampányolt. Az értékelések szerint az eredmény az Egyesült Államok elitellenességét jelzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.

A mostani amerikai választás – mint ahogyan Barack Obama első elnöki megválasztása – valószínűleg újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat. Persze az a nagy kérdés, hogy mi várható a Trump-adminisztrációtól? Sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne, valójában kevés az információ a programjáról.

Elemzők úgy értékelik, nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Valószínűleg komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek. A világ pénzpiacainak többsége eleinte kedvezőtlenül reagált a „Trump-jelenségre”, visszaestek a tőzsdei árfolyamok, csökkent a dollár értéke, de aztán némileg csillapodtak a hullámzások.

A magukat nyeregben érző, mindenhatónak vélt politikusok igazi leckét kaptak Trump elnökválasztási győzelmével. Ha csak üres duma, semmitmondó maszlag marad a politikai elit megújulása, és nem ér el hozzájuk az utca emberének a hangja, akkor ne csodálkozzunk és sopánkodjunk azon, hogy milyen eredmények születnek majd például az év végi osztrák államfőválasztáson, a jövő évi francia elnökválasztáson, a németországi parlamenti szavazáson, ugyanis könnyen az olcsó, szélsőséges populizmus csapdájába lehet esni, ahonnan könyörtelenül nehéz kikerülni.

Bármi történjék is, a nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa – üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon. Persze kérdés, hogy mennyire lesz perzselő az a napsütés.

Megválasztása utáni első beszédében, a túláradó köszönetnyilvánítások mellett Trump már jóval visszafogottabb és békülékenyebb volt a kampányszerepléseinél. „Újraépítjük az országot, megvalósítjuk az amerikai álmot!”, jelentette ki beszédében. Csak nehogy rémálom legyen belőle…

Rais W. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!