Erdon - Nemzetkozi

2016.09.22. 11:57

A román betörésről a közmédiában

Száz éve, 1916. szeptember 27-én törtek be a románok Erdélybe. A tragikus évfordulóra írt dokumentumkötetét Tóth László kézdivásárhelyi újságíró a Határok nélkül október 1-jei adásában mutatja be.

Száz éve, 1916. szeptember 27-én törtek be a románok Erdélybe. A tragikus évfordulóra írt dokumentumkötetét Tóth László kézdivásárhelyi újságíró a Határok nélkül október 1-jei adásában mutatja be.

A Kézdiszék 1916 írásban és képekben című kötetet, s íróját mutatja be 2016. október 1-én a Határok nélkül. A Kossuth Rádió külhoni tematikájú műsorában Oláh-Gál Elvira mikrofonja előtt a szerző, Tóth László beszél a könyvről. Sebeket tép fel, hiszen a székelyek lelkében Románia akkori pálfordulása még mindig lázálomként él. 1916. augusztus 27-e a végzetes nap, amely a kiváló összefoglaló mű megszületését is inspirálta. A Szék-helyek portál tulajdonos-főszerkesztője, igazi lokálpatrióta, hangyaszorgalommal gyűjtötte a kiadványhoz az anyagokat. Az előszóban botcsinálta kutatónak mondja magát, az olvasottak mást mutatnak. A kiadvány hiánypótló: hitelesen vázolja fel a legtöbbet szenvedett országrész tragédiáját ismeretlen dokumentumok felkutatásával, gazdag képanyaggal.

A könyv „nyitányaként” az olvasó képet kap a város háborús mindennapjairól: a beszolgáltatásokról, a gabonahiányról, a fejadagokról. Majd a hegyeken túli serény készülődésről, a határok védtelenségéről olvashatunk megrendítő sorokat.

1916. augusztus 27-én, vasárnap este adta át a román nagykövet a hadüzenetet Bécsben, de már a csapatok a diplomáciai nyilatkozat előtt megtámadtak magyar állásokat, s védtelen határőröket, polgárokat öltek meg orvul.

Az író érzékletesen írja le a lakosság szenvedését, és az elhurcoltak kálváriáját. Megdöbbentő sorokat olvashatunk a – románok mellett – a magyar fosztogatókról is, valamint a „felszabadító” német katonák viselkedéséről.

Tóth László könyve a háborús erdélyi világ kis tükre, s olyan megszívlelendő napokról ad hiteles képet, amelyek már előrevetítették a trianoni tragédiát.

Adás: Határok nélkül, 2016. október 1., szombat (Kossuth Rádió, magyar idő szerint 18.30)

Ismétlés: másnap (Kossuth Rádió, magyar idő szerint 5.30)

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!