Erdon - Nemzetkozi

2016.08.30. 08:52

Meghalt Gene Wilder

Az amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező 83 évesen hunyt el vasárnap a connecticuti Stanforban. Gene Wilder régóta Alzheimer-kórban szenvedett.

Az amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező 83 évesen hunyt el vasárnap a connecticuti Stanforban. Gene Wilder régóta Alzheimer-kórban szenvedett.

Gene Wilder 1933. június 11-én született Jerome Silberman néven. Színpadon kezdte pályafutását, de már 1967-ben debütált a Bonnie and Clyde című filmben. Első nagyobb szerepe Leopold Bloom volt 1968-ban A producerek című filmben.

Ez a film a kezdete volt annak a termékeny együttműködésnek, ami közte és Mel Brooks író/rendező között kialakult. Ezek között volt az 1974-es Ifjú Frankenstein, aminek a forgatókönyvére mindketten Oscar-díj jelölést kaptak a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Gene Wilder a Willy Wonka és a csokoládégyár (1971) című filmben Willy Wonka megformálásával vált ismertté, és a Richard Pryorral együtt játszott filmekben, mint a Száguldás gyilkosságokkal (1976), Dutyi dili (1980), Vaklárma (1989) és a Folt a zsákját (1991) voltak. Wilder a filmjei közül többet maga írt és rendezett, ezek között volt például a Vörösruhás nő (1984).

Gene Wilder régóta Alzheimer-kórban szenvedett, unokaöccse szerint a színész halálát a betegség szövődményei okozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!