Erdon - Nemzetkozi

2016.08.18. 15:20

Euractiv: az Egyesült Államok Romániába szállítja Törökországban tárolt atomfegyvereit; Bukarest tagad

Az Euractiv brüsszeli portálnak nyilatkozó egyik illetékes szerint a nukleáris töltetek átszállítása politikailag és műszakilag is komoly kihívást jelent. „Nem egyszerű feladat több mint húsz robbanófejet elszállítani” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Az Euractiv brüsszeli portálnak nyilatkozó egyik illetékes szerint a nukleáris töltetek átszállítása politikailag és műszakilag is komoly kihívást jelent. „Nem egyszerű feladat több mint húsz robbanófejet elszállítani” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.Az Egyesült Államok megkezdte az elszállítását a Törökországban tárolt atomfegyvereinek, amelyeket az amerikai–török kapcsolatok megromlása miatt ezentúl Romániában fog állomásoztatni – állította csütörtökön az európai uniós ügyekre szakosodott Euractiv hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva. A román külügyminisztérium tagadta az információ hitelességét.

„Komoly kihívás”

A brüsszeli portálnak nyilatkozó egyik illetékes szerint a nukleáris töltetek átszállítása politikailag és műszakilag is komoly kihívást jelent. „Nem egyszerű feladat több mint húsz robbanófejet elszállítani” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Simson Center washingtoni kutatóintézet arról számolt be néhány nappal ezelőtt, hogy az Egyesült Államok mintegy ötven atomtöltetű fegyvert állomásoztat a Szíria határától 110 kilométerre található incirliki török légi bázison, az előző hónapban meghiúsított törökországi puccskísérlet pedig újjáélesztette a félelmeket a robbanófejek védettségével kapcsolatban.

Egy másik diplomata arról beszélt az Euractivnak, hogy a júliusi hatalomátvételi kísérletet követően annyira megromlott az amerikai–török viszony, hogy Washington a bizalom hiánya miatt inkább kimenekíti Törökországból az atomfegyvereket, amelyeket mostantól a dél-romániai Deveşelu légi támaszponton fog állomásoztatni.

A NATO az ügyre reagálva szűkszavúan mindössze annyit közölt, hogy az észak-atlanti szövetség tagországainak garantálniuk kell a nukleáris elrettentő erő biztonságát. A hírportál megkereste az amerikai védelmi minisztériumot és a török külügyminisztériumot is, tőlük azonban egyelőre nem érkezett érdemi válasz.

Bukarest cáfol

Spekulációnak nevezte csütörtökön Mihnea Motoc román védelmi miniszter az Euractiv értesülését. „Nem létezik ilyen terv, sem politikai, sem szakértői szinten nem tárgyaltunk erről, ezért az információról csak annyit mondhatok, hogy spekuláció” – idézte a minisztert a Digi24 román hírtelevízió. Ugyancsak csütörtökön a román külügyminisztérium is cáfolta a hírportál értesülését.

Ovidiu Raetchi, a második legnagyobb frakcióval rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője a nyári szüneten levő parlament védelmi szakbizottságának sürgős összehívását kérte. A szakbizottság tagjaként Raetchi úgy véli, hogy a bukaresti parlamentnek is határozott választ kell adnia a híresztelésre, amelyet hollywoodi forgatókönyvhöz hasonlított. Szerinte ez a hamis információ a térség egyre zavarosabb politikai kontextusában árthat Románia nemzetbiztonságának.

Traian Băsescu volt román elnök már kedden – miután megjelentek az első hírek a Törökországban állomásoztatott atomfegyverek elszállításáról – kijelentette: Romániának nem kell atomfegyvereket befogadnia területére, hiszen Bukarest teljesítette a NATO-val és az Egyesült Államokkal szembeni kötelezettségeit azzal, hogy befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit, vagyis a ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!