Erdon - Nemzetkozi

2016.08.21. 09:16

Augusztus 20. - Zágrábi érsek: a hiteles európai kultúra az evangéliumi irgalomból fakad

A hiteles európai kultúra az evangéliumi irgalomból fakad, ma ellenben olyan törekvések fenyegetnek, amelyek meg akarják változtatni e keresztény kultúra alapjait - mondta Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton Budapesten.

A hiteles európai kultúra az evangéliumi irgalomból fakad, ma ellenben olyan törekvések fenyegetnek, amelyek meg akarják változtatni e keresztény kultúra alapjait - mondta Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton Budapesten.

Josip Bozanic homíliájában arról beszélt, hogy Szent István felismerte a kereszténységben az Isten és emberek iránti szeretet szilárd alapját. Ezer éven keresztül megőrzött öröksége pedig nemcsak azért fontos, mert segít megérteni a múltat, hanem mert ma is időszerű, konkrét útmutatást kínál - mutatott rá.

A bíboros Magyarország és Horvátország közös megpróbáltatásairól szólva felidézte a kommunizmus időszakát, hozzátéve, hogy nemcsak a szenvedésben, hanem az értékekben és a "szentek tanúságtételében is" osztozik a két nép. "Ezt példázza számtalan világi hívő, pap, szerzetes és püspök élete, akik közül kiemelkedik a két bíboros: Boldog Alojzije Stepinac és Isten szolgája, Mindszenty József" - fogalmazott.

Josip Bozanic hozzátette: "az üldözések félelmet szülnek, de a szenvedés meg is tisztít bennünket és az egyházat, hogy a történelmi eseményeket az örök értékek és az isteni tanítás fényében tudjuk szemlélni".

A bíboros végül megköszönte a magyar egyháznak és a magyar népnek, hogy a 20. század végén, "a legutóbbi háború gyötrelmeiben közel álltak" a horvát néphez. "Hálásak vagyunk a megmutatkozó szeretetért, amely megerősítette közösségünket" - fogalmazott.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István Krisztusban találta meg családja és népe életének értelmét, tőle kapta az erőt, hogy országát szilárd alapra építse.

A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

A körmenet - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi István tér - Zrínyi utca útvonalon haladt.

A szentmisén részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Darák Péter, a Kúria elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!