Erdon - Nemzetkozi

2016.07.31. 12:06

Az orosz-szlovén és az orosz-EU kapcsolatokról is beszélt Putyin Szlovéniában

Szlovénia és Oroszország kapcsolatai mellett az EU és Oroszország közötti viszony is szóba került Vlagyimir Putyin szlovéniai látogatásán.

Szlovénia és Oroszország kapcsolatai mellett az EU és Oroszország közötti viszony is szóba került Vlagyimir Putyin szlovéniai látogatásán.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt csökkent a gazdasági együttműködés az Európai Unióval - mondta az orosz elnök szombaton a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, Borut Pahor szlovén államfővel tartott közös megbeszélése előtt újságíróknak. Hozzátette: emiatt hálás az alkalomért, hogy új lehetőségekről és új projektekről tárgyalhat a szlovén államfővel a gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében.

"Sajnos azt látjuk, hogy Szlovénia és Oroszország áruforgalma 45 százalékkal esett vissza, amióta az EU kereskedelmi szankciókat vezetett be Moszkvával szemben az ukrajnai válság miatt" - mondta Putyin, megjegyezve, hogy az embargó legnagyobb terhét ugyanakkor épp az EU viseli.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kereskedelem elérte a 28 milliárd dollárt, míg az EU és Oroszország közötti forgalom korábban 400 milliárd dollár volt, most pedig 224 milliárd dollárra esett vissza - ismertette.

Putyin elmondta, hogy a szlovén elnökkel való másfél órás közös utazása során tájékoztatta Pahort a különböző globális biztonsági problémákról, de erről részleteket nem közölt.

Borut Pahor arról beszélt, hogy öt évvel ezelőtt ugyanitt, amikor még ő és Putyin is miniszterelnök volt, mindketten optimistán tekintettek a jövőbe, a gazdasági, biztonsági és bilaterális kérdéseket illetően.

"Öt év után, miután véget ért a gazdasági válság, más problémák jöttek" - mondta. Úgy vélte, Szlovénia, mint EU- és NATO-tag, eltávolodott Oroszországtól, ám mint fogalmazott, azt szeretné, ha az akadályok mielőbb elgördülnének a további párbeszéd útjából. "Szlovéniának szüksége van barátokra, minél több van, annál jobb" - szögezte le.

A feszültségek ellenére a szlovén államfő elégedettségének adott hangot, hogy Putyin elfogadta a meghívást. Szerinte a "szabadságszerető világnak szüksége van az együttműködésre".

Putyin szombaton este, a tiszteletére rendezett ünnepi vacsora után repül vissza Moszkvába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!