Erdon - Nemzetkozi

2016.06.30. 09:32

Dél-Tirol tarolt az idéni Europeadan

Idén harmadik alkalommal rendezték meg – a Dél-tiroli Alpokban, az ottani német és ladin közösségek otthonában – az európai őshonos kisebbségek labdarugó Európa-bajnokságát, az Europeadat. A férfiak és a nők versenyében is Dél-Tirol csapata diadalmaskodott.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg – a Dél-tiroli Alpokban, az ottani német és ladin közösségek otthonában – az európai őshonos kisebbségek labdarugó Európa-bajnokságát, az Europeadat. A férfiak és a nők versenyében is Dél-Tirol csapata diadalmaskodott.

A Dél-tiroli Alpokban, az ottani német és ladin közösségek otthonában rendezték meg június 18–26. között a harmadik Europeadat minden korábbinál több résztvevő csapattal. Csakúgy, mint a „nagy” nemzetközi focitornákat szokás, az Europeadat is négyévente rendezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), méghozzá az Európa-bajnoksággal egy évben. Az Europeadat első alkalommal 2008-ban Svájcban, majd 2012-ben Németországban bonyolították le. Az idén a Dél-tiroli férfiválogatott nem csak házigazdaként, de toronymagas esélyesként is játszott a tornán, hiszen az előző két bajnokságot is megnyerte. Első alkalommal vett részt az Europeadan a romániai magyarok csapata, mint ahogy először volt ott a szlovákiai magyarok csapata, a Felvidéki Labdarúgó Egyesület is.

Első alkalommal

Visszatérő résztvevő a magyarországi németek, a magyarországi szlovákok, illetve a magyarországi romák válogatottja, mely utóbbi 2008-ban harmadik, 2012-ben pedig második lett a tornán. A romániai őshonos nemzeti közösségek közül a magyarokon kívül az arománok vettek részt a megmérettetésen. A felsorolt nemzeti közösségek mellett ott voltak a ladinok, a szorbok, a krími tatárok, a rétorománok, valamint az észtországi kisebbségek csapata, továbbá a szerbiai horvátok, a horvátországi szerbek, a dániai németek, a németországi dánok, a lengyelországi németek, az oroszországi németek, az olaszországi németek, a karintitiai szlovénok, az okcitánok, a Man szigetiek, az északi-frízek is.

Barátságos, nem barátságos

A csoportmeccsek után, a kieséses szakasz megkezdése előtt az Europeada mottójául is szolgáló sokféleség, tudatosság, tisztelet jegyében június 22-én barátságos mérkőzést játszott egymással a FUEN ifjúsági csapata és a Dél-Tirolban élő menekültek válogatottja. A festői tájakon lebonyolított, alapvetően profi szervezésű és kifejezetten barátságos hangulatú eseménysorozatot egyetlen kellemetlen incidens árnyékolta be: a június 24-i első elődöntőn a szerbiai horvátok összeverekedtek a pályán az okcitánokkal, mert feldühítették őket a játékvezető döntései. A meccset félbeszakították, a versenybíróság az okcitánokat hirdette ki győztesnek, a szerbiai horvátokat pedig kizárta a tornáról. A másik elődöntőt Dél-Tirol csapata nyerte a karintiai szlovénok ellen 2–0 arányban. A június 25-én Sand in Taufersben lebonyolított döntőben végül Dél-Tirol csapata nyert 2–1-re az okcitánok ellen. A harmadikok a karintitai szlovénok lettek. A 4. és az 5. helyért vívott helyosztó mérkőzést a felvidéki magyarok nyerték 1–0-ra az oroszországi németek ellen. A romániai magyarok csapata hetedik lett, miután a helyosztón 3–0-ra kikapott a a ladinoktól.

Női torna

Az Europeadan idén első alkalommal szervezték meg a női tornát, melyen hat csapat mérte össze erejét, jelesül a házigazdák mellett a ladinok, a rétorománok, a szorbok, az okcitánok és az oroszországi németek. A június 24-én Olangban lebonyolított döntőben Dél-Tirol drámai meccsen kétgólós hátrányból fordítva végül 3–2-re nyert Okcitánia ellen. A kisdöntőt tizenegyesekkel az oroszországi németek nyerték a ladinok ellen.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!