Erdon - Nemzetkozi

2016.04.09. 20:04

Amerikai előválasztás - Trump népszerű a republikánus választók körében, de Michiganben és Coloradóban a pártvezetők döntenek

A felmérések Donald Trump milliárdos üzletember népszerűségének növekedését mutatják, de több szövetségi államban a helyi republikánus pártvezetők és politikusok azon dolgoznak, hogy eltántorítsák a választókat tőle. Coloradóban és Michiganben szombaton tartanak republikánus konvenciókat, ahol a pártvezetők döntenek a delegátusokról.

A felmérések Donald Trump milliárdos üzletember népszerűségének növekedését mutatják, de több szövetségi államban a helyi republikánus pártvezetők és politikusok azon dolgoznak, hogy eltántorítsák a választókat tőle. Coloradóban és Michiganben szombaton tartanak republikánus konvenciókat, ahol a pártvezetők döntenek a delegátusokról.

Több felmérés egybehangzó eredménye szerint Trump jelentősen növelte népszerűségét a republikánus választók körében: 42 százalékos támogatottságra tett szert, messze megelőzve a republikánusok másik két elnökjelölt-aspiránsát, a 32 százalékos támogatottsággal bíró Ted Cruz texasi szenátort és John Kasich ohiói kormányzót, akinek népszerűsége csak 20 százalékos. Az Ipsos és a Reuters szombati közös felmérése egyenesen arról ad hírt, hogy ha a Republikánus Párt akadályozni akarná, vagy meg is akadályozná Trump elnökjelöltségét, akkor a novemberi elnökválasztáson a Trump-hívek egyharmada elfordulna a párttól, s lesz, aki dühében a párt és annak elnökjelöltje ellen, a demokrata elnökjelöltre szavaz majd.

Az ABC televízióban megszólaló politológus, Donald Green, a Columbia Egyetem professzora szerint még ha csak kis számban is hagynák ott a pártot Trump hívei, az is nagyon megnehezítené a republikánusoknak, hogy megakadályozzák a demokrata elnökjelölt győzelmét.

Paul Manafort, Trump új stratégiai főtanácsadója a CNN hírtelevíziónak azt mondta: az üzletember legnagyobb riválisának, Ted Cruznak nem lesz meg a megfelelő számú delegátusa ahhoz, hogy őt válasszák meg a párt elnökjelöltjévé. "A valóság az, hogy az elnöjelölt-választási folyamat valamikor június elejére le is zárul, addigra ugyanis Donald Trump mögött már több mint 1237 delegátus áll majd" - fogalmazott a republikánus stratéga.

A republikánusoknál 1237 delegátus megnyerése biztosítja automatikusan az elnökjelöltté választást a nyári országos konvención, ahol döntenek a párt hivatalos elnökjelöltjéről. Manafort szerint Trumpé lesz a győzelem New York államban, majd Pennsylvaniában, New Jerseyben, Connecticutben és Marylandben is. "Mire június 7-én sor kerül a kaliforniai előválasztásra, Trumpnak már meglesz az elnökjelöltséghez szükséges számú delegátusa, a konvenció nem lesz nyílt versenyes" - szögezte le a főtanácsadó.

Közben a Republikánus Párt országos és helyi vezetői és vezető személyiségei nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a választókat elidegenítsék Trumptól.

Szombaton Colorado és Michigan államban pártkonvenciókat tartanak, s ezeken a bonyolult, színfalak mögötti küzdelemből és egyezkedésekből álló konvenciókon a pártvezetők döntenek, és Ted Cruz jól szervezett csapata áll győzelemre.

Az összetett választási rendszerben, a coloradói és a michigani delegátusok igencsak "értékesek" lesznek az országos elnökjelölt-állító konvención, mert ha el is kötelezik magukat az egyik jelölt mellett, az országos konvención, ha az nyílt versenyessé válik, a szavazás második fordulójában kötöttség nélkül arra voksolhatnak majd, akire akarnak.

Indianában ugyancsak szombaton tartanak választásokat, de még csak arról döntenek, hogy a május elején tartandó előválasztásokon kik legyenek a delegátusok, akikre szavazni lehet majd. Ma 27 delegátus személyéről szavaznak, 27-et pedig a jövő héten a párt helyi "országos" bizottsága választ ki. Róluk döntenek majd a május 3-i előválasztásokon. A híradásokból azonban kitűnik, hogy Indianában is Ted Cruz híveiből kerülnek ki a delegátusok.

Ted Cruz texasi szenátort egyébként a Politico című lap elemzője a nemzedékek óta legkonzervatívabb amerikai politikusnak minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!