Erdon - Nemzetkozi

2016.03.23. 11:18

Fejlemény: Elfogtak valakit de nem a brüsszeli támadás merénylőjét

<strong>Fejlemény: </strong>Nem erősítették meg Najim Laachraoui elfogását, így a belga sajtó korrigálta korábbi ilyen irányú bejelentését. Szerda reggelre azonosították a keddi brüsszeli merényletek több elkövetőjét, két testvért melyek közül az egyik a reptéren a másik a metróban robbantott. A harmadik még keresett merénylő az a férfi lehet, akit tavaly a magyar-osztrák határon is igazoltattak. 

Fejlemény: Nem erősítették meg Najim Laachraoui elfogását, így a belga sajtó korrigálta korábbi ilyen irányú bejelentését. Szerda reggelre azonosították a keddi brüsszeli merényletek több elkövetőjét, két testvért melyek közül az egyik a reptéren a másik a metróban robbantott. A harmadik még keresett merénylő az a férfi lehet, akit tavaly a magyar-osztrák határon is igazoltattak. 

14:56: Megerősítette a keddi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdán tartott sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó.

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Azonosították és elfogták a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui értesült a La Derniére Heure című helyi lap azonban mint kiderült az információ téves volt, nem Najim Laachraouit vették örizetbe.

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták.

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó - jelentette szerdán az RTBF helyi közszolgálati adó.

A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert. A hatóságok azonban eddig nem hozták őket kapcsolatba terrorszervezetekkel.

A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!