Erdon - Nemzetkozi

2016.03.22. 09:41

Terrortámadás Brüsszelben

Kettős robbantás történt kedd reggel 8 óra körül a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és 9 óra körül metróban. A hatóságok megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt. Országos szinten a legmagasabb 4-es fokozatúra emelték Belgiumban a riasztási szintet. Eddig 34 halottról és több mint 200 áldozatról tudni, a terrortámadásnak két magyar sérültje is van. Mindketten magyar kormányalkalmazottak.

Kettős robbantás történt kedd reggel 8 óra körül a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és 9 óra körül metróban. A hatóságok megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt. Országos szinten a legmagasabb 4-es fokozatúra emelték Belgiumban a riasztási szintet. Eddig 34 halottról és több mint 200 áldozatról tudni, a terrortámadásnak két magyar sérültje is van. Mindketten magyar kormányalkalmazottak.

Percről percre:

17:48: A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden. Hozzátette: a terrorizmus ellen folytatott küzdelemben egységesnek kell maradnia az emberi jogokon és a jogállamiságon nyugvó Európának.

Első számú célként a radikalizmus megelőzését kell szorgalmazni, amely leginkább az oktatáson keresztül valósulhat meg a befogadó társadalmakban - tette hozzá.

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a belga néppel és az ország vezetőivel. Kijelentette: a brüsszeli merényletek a demokrácia ellen elkövetett támadások voltak, hasonlóan azokhoz, amelyek a közelmúltban az Európa Tanács más tagországait sújtották. Továbbra is határozott elszántságra van szükség a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben a kontinenst egyesítő értékek és elvek teljes tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.

Az Európa Tanács az emberi jogok érvényesülését és a demokratikus intézményrendszer működését felügyelő, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet, melynek Magyarország is tagja.

 

16:54: Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak. A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes.

A légicég korábban közleményben arra kérte Brüsszelbe tartó, vagy onnan induló utasait, hogy öt órával a járat indulása előtt jelenjenek meg a belga repülőtéren.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.

A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett.

Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás.

Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

 

16:53: A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket.

A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások "az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei". A tisztségviselő szerint "egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat".

Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak. "Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel". (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

 

16:38 Kiürítik az EU Tanács egyik épületét értesült az index.hu tudósítója. "Most mondták be a hangosbemondóban az európai uniós Miniszterek Tanácsában, hogy kiürítik a Maelbeek metrómegállóhoz közelebb eső épületüket" - írja.

16:34: A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon.

Hozzátette: Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.

Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A legmagasabb készültségi szint a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

 

16:22: Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábbi nyilatkoztában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak.

16:18: A Belga külügyminiszter szerint további lehetséges elkövetők tevékenykedhetnek még Brüsszelben. Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkoztában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak.

A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

16:10 Ferenc pápa is elítélte a rengeteg szenvedést okozó, vad erőszakot, Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

16:00 A belga áramszolgáltató, az Electrabel bejelentette, hogy biztonsági intézkedésként hazaenged minden olyan munkatársat a Tihange atomerőműből, akiknek a jelenléte nem feltétlenül szükséges az erőmű működéséhez. Az erőmű Huy közelében, Brüsszeltől körülbelül 70 kilométerre fekszik.

15:55: Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

15:26: Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden. A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

15:24: Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják.

14:08: A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.

"Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.

Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.

A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

14:03: Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. "Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

"A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

13:46: A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.

A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

Ez történt eddig:

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

Legfrisseb MTI értesülések szerint robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében.

 

Történések és a világ reakciója időrendileg:

- Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően. Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó-Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben. "Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében" - írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök " target="_blank">Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.

- A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

- A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

 

- Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a belga sajtó.

- Legalább tizenöt sérültje van a brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak - jelentette a belga média szemtanúkra hivatkozva. Korábbi híradások szerint halálos áldozatai is vannak az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) később bejelentette, lezárták az összes metróállomást és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és az alagutakat is lezárták Brüsszelben.

- Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a Magyar Rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.  A rendőrség tájékoztatása szerint megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A rendőrség azt is közölte, hogy a brüsszeli robbantásokra tekintettel, a lakosság szubjektív közbiztonság érzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc-repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

- A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a VRT

belga közszolgálati televízió.

A reptéren és a metrómegállóban történt robbanások, biztonsági kamerák által rögzített képei:

- Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak - közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.

- Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát - közölte a szervezet kedden az MTI-vel. Közleményükben azt írták: az utasítás szerint a TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, a műveleti egységek pedig megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is. A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése - közölték.

- Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után - közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának (RCB) ülését. A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.  Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.

- A német kormány több tagja elítélte a keddi brüsszeli merényleteket, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket. Peter Altmaier kancelláriaminiszter " target="_blank">Twitter-oldalán azt írta, hogy "a terroristák soha nem nyerhetnek", és "Európa értékei erősebbek a gyűlöletnél és az erőszaknál". "Minden szolidaritást Brüsszelnek és az EU-nak!"- írta.

Heiko Maas igazságügyi miniszter " target="_blank">Twitter-üzenete szerint kedd "fekete nap Európa számára", és a "visszataszító" támadások "mindannyiunk ellen szóltak". "Kiállunk Brüsszel és a belgák mellett!" - tette hozzá.

A külügyminisztérium szinten a Twitteren azt írta, hogy mindenki fokozott óvatossággal mozogjon Brüsszelben, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített. A frankfurti repülőtér védelmét megerősítették, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.

- Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet a lakosság megnyugtatására - közölte kedden a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka. Mark Rowley hivatalos közleményében leszögezte, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó a brüsszeli merényletek nyomán, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez. Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú negyedeiben és közlekedési hálózatán lesz "jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés. A Scotland Yard terrorellenes részlegének vezetője hangsúlyozta azt is, hogy változatlanul a 2014 augusztusa óta érvényben lévő második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban Nagy-Britanniában. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.

- Részvétét és az oroszok szolidaritását fejezte ki Belgium uralkodójának és népének kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, és egyúttal elítélte a "barbár" brüsszeli merényleteket. A Kreml sajtószóvivője szerint Putyin rámutatott, hogy a terrorizmus elleni harc "megköveteli a legaktívabb nemzetközi együttműködést". Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az elkövetők elnyerik büntetésüket. Hasonlóképpen fejezte ki az orosz kormány együttérzését Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Charles Michel belga kormányfőnek küldött üzenetében. Oroszországban megerősítették a repülőterek őrizetét. Moszkvában helyi lakosok virágot vittek a belga nagykövetséghez.

- "Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

 

Túlélők beszámolói:

Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden. Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ. A szemtanúk szerint lövések is dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt - írta korábban a La Derniére Heure című belga napilap.

Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok. Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt."Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is" - mondta egy másik várakozó. "A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben" - tette hozzá egy fiatalember.

Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg a reggeli robbantásos merényletben és sebesültek is vannak. Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt. A metrómegálló bejárata közelében a mentőalakulatok rögtönzött központot hoztak létre egy helyi bárban. A helyszínre érkező rendőrök biztonsági kordot vontak a metró bejárata köré.

"A metró éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik" - mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében.

Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak. A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.

- A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba kerültek.

- Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a keddi brüsszeli robbantásokkal összefüggésben - közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet.  Kedden összesen tizenkét menetrend szerinti repülőjárat közlekedett volna Bécs és Brüsszel között, ezek közül kettő felszállt, a többi tízet törölték. Az osztrák fővárosból reggel 7 órakor indult egy gép Brüsszelbe, amely azonban Frankfurtban tudott csak leszállni, Bécsben pedig röviddel fél kilenc után landolt egy, a belga fővárosból érkező gép.

A belügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a belgiumi illetékesekkel. A robbantásoknak jelen állás szerint nincs osztrák áldozatuk. A külügyminisztérium az utazókat arra kéri, hogy a helyi hatóságok biztonsági utasításait kövessék, és informálódjanak az aktuális helyzetről.Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár közös közleményben ítélte el aBrüsszelben történteket, gyáva és barbár tettnek nevezve a merényleteket, és az európai demokratikus értékek közös védelmére szólítottak fel.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében megdöbbenését fejezte ki a robbantásokkal kapcsolatban, és arról tájékoztatott, hogy a bécsi külügyminisztériumban válságtörzset állítottak fel.

- Az F5 megnyomásával könnyedén frissíthetik oldalunkat -

Cikkünk folyamatosan frissül a lap tetején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!