Erdon - Nemzetkozi

2015.11.23. 13:26

Véget ért a 2. Visegrádi Ifjúsági Konferencia

2015. november 19-22. között a Fidelitas és MIÉRT közösen szervezte meg a 2. Visegrádi Ifjúsági Konferenciát.

2015. november 19-22. között a Fidelitas és MIÉRT közösen szervezte meg a 2. Visegrádi Ifjúsági Konferenciát.

A kolozsvári találkozó fő témája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése volt. Nyolc ország, több mint száz meghívottja számos magas színvonalú előadáson vett részt, emellett a fiatal vezetők elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben a kormányzatok és a kisebbségek közötti együttműködést szorgalmazzák.

A konferencia csütörtöki megnyitóján Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Böröcz László Fidelitas-elnök, Antal Lóránt MIÉRT-elnök és Geréd Imre, helyi önkormányzati képviselő, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a második napon Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is üdvözölte a jelenlévőket. A háromnapos találkozón – többek között – előadást tartott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke; Winkler Gyula, Sógor Csaba és Csáky Pál európai parlamenti képviselők; Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke is.

A pénteki napon 18 ifjúsági szervezet vezetője közösen fogadott el egy hét pontból álló nyilatkozatot, amelyben szorgalmazzák a kormányzatok és a kisebbségek közötti együttműködést, főként a fiatalok nyelvoktatása terén. Emellett kiemelik, hogy a kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni. A dokumentumban kifejezték együttműködési szándékukat a közép-európai régiót érintő kérdésekben, és azon törekvésüket, hogy a nyilatkozat tartalmát közvetítik országuk vezetői, valamint az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP felé.

A konferenciáról Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke elmondta: „Sikeres konferencián vagyunk túl. A V4+ kezdeményezést a kolozsvári helyszín még inkább megerősítette, hiszen világossá vált, hogy erdélyi magyarokként be tudjuk tölteni a híd szerepét a közép-európai országok között. Továbbá fontos kiemelni, hogy a Fidelitas és MIÉRT közösen szervezte a konferenciát – hasonló együttműködésre az elmúlt években nem volt példa. A résztvevők visszajelzései alapján megállapítható, hogy sok új kapcsolat született, elindult az együttgondolkodás és a kooperáció folyamata. Nekünk, fiatal politikusoknak ezt kell folytatnunk a jövőben is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!