Erdon - Nemzetkozi

2014.06.18. 20:13

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 1989 óta minden évben megrendezi a színházi találkozót, melyen a Magyarország határain túl élő és működő magyar nyelvű színtársulatok vesznek részt. Minden szempontból hatalmas utat járt be a rendezvény, „kelet-magyar színházi fesztivál”-ból valódi egyedülálló európai fesztiválműhellyé vált. Ezzel együtt a résztvevő társulatok is nagy átalakuláson mentek keresztül.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 1989 óta minden évben megrendezi a színházi találkozót, melyen a Magyarország határain túl élő és működő magyar nyelvű színtársulatok vesznek részt. Minden szempontból hatalmas utat járt be a rendezvény, „kelet-magyar színházi fesztivál”-ból valódi egyedülálló európai fesztiválműhellyé vált. Ezzel együtt a résztvevő társulatok is nagy átalakuláson mentek keresztül.

Az első találkozón mindössze három színház vett részt összesen alig 100 fővel, míg az utóbbi évek rendezvényein már harminc romániai, szlovákiai, ukrajnai, szerbiai és mellettük magyarországi társulatok is, közel kilencszáz főnyi közreműködővel.

A kezdeti években a találkozáson volt a hangsúly. A más-más országokban működő színházak nem nagyon ismerték egymás munkáját, a magyarországi közönség és színházi szakmai emberek szintén kevéssé ismerték ezeket a társulatokat, s ezzel együtt az általuk létrehozott művészi értékeket. A több mint huszonöt év kitartó munkájának eredményeképpen azonban mára már elmondható, hogy a határainkon túl dolgozó magyar nyelvű színházakat, színművészeiket, a létrehozott előadásokat ugyanúgy elismerik Magyarországon, sőt Európa többi részén is, mint a magyarországi színházakat.

A fesztivál alapkoncepciója az, lehetőséget nyújt mindegyik határon túli magyar színháznak a részvételre, az aktuális évad legjobb előadása/i bemutatására, melyeket kinevezett válogató/k hív meg. A fesztiválon bemutatott produkciókat egy (színházi életünk kiválóságaiból álló) szakmai zsűri értékeli.

Az évenként megrendezett találkozó átfogó keresztmetszetet ad a magyar nyelvű színjátszás egyik legfontosabb szegmenséről, lehetőséget kínál a hazai és határon túli szakembereknek, hogy tájékozódjanak egymás és az egyes alkotóműhelyek munkájáról, egymás eredményeiből impulzusokat, inspirációt kapnak további munkájukhoz, és megteremtődik a lehetősége annak, hogy határokon is átívelő, termékeny együttműködés szülessen színházak és alkotók között.

Bár létezik több olyan fesztivál, amely valamilyen szempont szerint átfogó képet igyekszik adni a magyar nyelvű színházak éves munkájáról, egyik sem mérhető a kisvárdaihoz, hiszen a POSZT elsősorban a magyarországi színházakra fókuszál, a gyergyószentmiklósi kollokvium pedig a romániai kisebbségi (tehát nemcsak magyar nyelvű) színházakra, - minden más pedig ezeknél is kevésbé reprezentatív válogatású – tehát egyedül a kisvárdai fesztivál vállalja fel a határon kívüli magyar nyelvű színházak teljes spektrumának szemlézését.

A találkozó egy jellegében különös nemzetközi fesztivál, melynek jellegzetessége, hogy egy európai régió azonos nyelvű színházait gyűjti össze. A fellépő társulatok produkcióiban egyszerre jelennek meg a magyar és a környező nemzetek kultúrájának, színházművészetének jellegzetes vonásai, ilyen értelemben is egyedülálló ez a rendezvény Közép-Európában.

Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválja: 2014. június 20-28.

A fesztiválon az Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Ukrajnában működő magyar nyelvű színházak mutatják be azt az előadásukat, melyet a felkért válogató kiválaszt a 2013-2014-es évadból. A program több részre tagolódik: lesz verseny- és szórakoztató program, valamint kísérőrendezvények: workshopok, gyerekprogramok, népművészeti vásár, kiállítás, koncertek, gasztronómiai bemutató.

Az idei fesztiválon bemutatandó előadásokat Stuber Andrea válogatja, az erdélyi színházak esetében Köllő Katalin lesz segítségére. Azokból az előadásokból válogattak, amelyeket a határon túli színházak 2013. márciusa után 2014. február végéig mutattak be.

A versenyprogram válogatásának fókuszában a következő témák állnak: miként működnek ma együtt a színházművészet területén a határon inneni és a határon túli alkotók. Előtérbe kerül minden olyan közös munka – a magyarországi színházakat is beleértve –, amelyben az itteniek és az ottaniak együtt hoznak létre színházi értéket. Hogyan hatnak egymásra? Milyen pluszt ad hozzá a színházi alkotáshoz a másik országból érkező magyar művész? Mitől és hogyan más? Milyen különleges értéket teremtenek a közös produkciók, illetve az együttműködések, a vendégrendezések?

Az együttműködés, együtt alkotás jegyében nem csak határon túli, hanem magyarországi színházak előadásai is meghívást kapnak majd a fesztiválra.

A 2014. évi fesztivál programja, az előadások szereposztás és szinopszisai, fotói megtalálhatóak a www.kisvarda.szinhaz.hu weboldalon.

A fesztivál a romániai, szlovákiai és a vajdasági teátrumok legfontosabb szakmai összejövetele, amely egyszerre baráti találkozó és művészeti megmérettetés. Eszmecsere, megmutatkozás, mely egyaránt szól a szakmai közönségnek, valamint a kisvárdai és a környékbeli, de a régió színházszerető közönségnek is. A fesztivál nyolc napja alatt 19 társulat 25 előadását láthatja a közönség. Ebből 18 versenyelőadás és hét versenyen kívüli előadásra várjuk a színházszerető közönségünket. Az előadások a Művészetek Háza színháztermében és a pódiumteremben, a Várszínpadon valamint a Rákóczi Stúdióban (a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola aulájában, Mártírok útja) lesznek bemutatva.

A versenyprogram előadásai:

Az ember komédiája (Kosztolányi Színház, Szabadka),

Hogyne, drágám (Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely),

A halál nem bicikli, hogy ellopják tőled (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka),

A patkányok (Újvidéki Színház),

Alkésztisz (Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely),

Vörös (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka – Katona József Színház, Budapest),

Szeretik a banánt, elvtársak? (Yorick Stúdió, Marosvásárhely),

Murlin Murlo (Figura Stúdió, Gyergyószentmiklós),

A revizor (Csíki Játékszín, Csíkszereda),

Tapasztalt asszony (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka),

A fiú (Szigligeti Színház, Nagyvárad),

Csipke (Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Van valami bejelentenivalója? (Csernik Árpád, Szabadka),

Árulás (Jókai Színház, Komárom), Csipke (Állami Magyar Színház, Kolozsvár),

Portugál (Thália Színház, Kassa),

Ilja próféta (Vajdasági Tanyaszínház),

A Pentheszileia–program (Ariel Bábszínház, Marosvásárhely),

Hamlet (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)

Versenyen kívüli előadások, programok

Blake: Római vakáció (Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda)

Dobozy–Verebes–Republic együttes: Hattyúdal, (Budapesti József Attila Színház),

Zemlényi Zoltán: Hoppárézimi, (Kassai TeatRovás Műhely),

Móricz–Kocsák–Miklós: Légy jó mindhalálig, (Debreceni Csokonai Színház).

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre (Óbudai Társaskör, KultKikötő és az Orlai Produkciós Iroda)

A Művészetek Házában lesz bemutatva Kormos István: Kormos képpel mutogat (bábelőadás, a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata).

A Rákóczi–Stúdióban, a kolozsvári Loose Neckties Society zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A Szakmai zsűri: Gothár Péter, Láng Annamária, Koltai Tamás. A Szakmai Klub moderátora Szűcs Katalin lesz, állandó hozzászóló Kocsis Pál. A beszélgetéseket Urbán Balázs, Dömötör Adrienne, Rádai Andrea, Faragó Andrea és Balogh Tibor vezetik.

Ismét megjelenik a Kisvárdai Lapok fesztiválújság, melyben az előadások kritikái, a fesztivál programjai, eseményei, portrék, érdekességek olvashatóak. (a lapok felkerülnek a www.kisvarda.szinhaz.hu weboldalra is.).

A fesztivál ideje alatt, mint már szokásossá vált különböző kísérő programok várják az érdeklődőket. A Fesztivál megnyitásának napján, pénteken, június 20-án –a nulladik napon– este nyolc órától a Főtéri Színpadon, Vásáry André, Kállay–Saunders András és Kasza Tibor koncertje lesz. Június 28-án pedig sor kerül a IV. Kisvárdai Rockmaratonra, mely színvonalas amatőr rockegyüttesek seregszemléje.

Kiállítások, gasztronómiai programok

Három kiállítás is lesz látható június 20–28. között. Az egyik egy vándorkiállítás melyet a Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület állított össze: „… vagy nem lenni” címmel és a magyar holokauszt színházi áldozatainak állít emléket; a másik a „Napról Napra” „hagyományos” fotókiállítás, a fesztivál eseményeit örökíti meg napról napra. A harmadik pedig Kiss Borának, a csíkszeredai Csíki Játékszín színésznőjének „Álmot a világnak, álmot az ÁlomVilágnak” képzőművészeti kiállítása.

„Régi ízek szbadtűzön” címmel gasztronómiai bemutató és ételkóstolás is lesz a Flórián téren.

A XXVI. Fesztivál támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, és Kisvárda Város Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!