Erdon - Nemzetkozi

2014.02.26. 14:04

Egy váradi benyomásai Ukrajnából

A forrongó Ukrajna fővárosába, Kijevbe jutott el kiadónk egyik volt munkatársa, aki a következő hangulatjelentést küldte a tüntetések fő helyszínéről, a Maidanról.

A forrongó Ukrajna fővárosába, Kijevbe jutott el kiadónk egyik volt munkatársa, aki a következő hangulatjelentést küldte a tüntetések fő helyszínéről, a Maidanról.

Bár Janukovics elnököt leváltották és körözik, Kijev központja tovább forrong. A Függetlenség tere, az úgynevezett Maidan még katonai táborra emlékeztet. Bár az utolsó fegyverropogások múlt csütörtökön voltak, és a Berkut egységeit visszavonták a laktanyákba, továbbra is ott van a tüntetők által épített összetett védelmi vonal, a barikádokat folyamatosan őrzik helyi forradalmárok, és olyanok is, akik direkt ezért jöttek Ukrajna nyugati részeiről, amely zónát a Nyugatbarát, oroszellenes érzület hat át.

Békésebben

A teret több tíz katonai sátor övezi, ezek környékén melegszenek improvizált tűzhelyeknél a harcosok, de kézügyben tartják pajzsaikat, baseball ütőiket, fejszéiket és nehezen elképzelhető mennyiségű más fehér fegyvert. A járókelők között lazán közlekedik egy forradalmár, aki egy tucat Molotov koktélt visz egy tálcán, a barikádok mögött pedig az ezek eldobására készített hajítógép várja, hogy szükség esetén bevessék. A városban egy rendőrt sem látni, még a közintézményeket is a Maidan harcosai védik, a lakosság pedig láthatóan elfogadja autoritásukat. Az emberek úgy járkálnak a Maidanon, mint a sétatéren, harci járművek előtt fotózkodnak. A tüntetők a főváros polgármesteri hivatalába vették be magukat, ha fáradtak, ott alszanak, tábori kórházat is felállítottak, valamint tájékoztatási központot. A téren sok helyen gyűjtenek ruhát, élelmiszert, gyógyszereket, és van is sok adakozó. Még több azonban mindenütt a virág, a feszület, a gyertya és a mécses, amelyekkel az elesettekre emlékeznek. Kiégett járművek emlékeztetnek az összecsapásokra. Lassan újraindul az élet, újra kinyitottak a Maidan kioszkjai és a környék éttermei, a téren pedig már ajándéktárgy árusok is vannak, többek között az ellenzéki Klicsko arcát ábrázoló csuprokat, hűtőmágnezeket kínálnak. Az igazi, újabb fordulópont azonban két hónap múlva jön az államfőválasztáskon, amikor kiderül, hogy a Maidan népének akaratát támogatja-e a többség. Ezt követően jön a neheze, hiszen le kell győzni a korrupciót, a nepotizmust, fölépíteni egy gazdaságot, és megerősíteni egy megosztott ország egységét.

Pengő Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!