Erdon - Nemzetkozi

2011.12.11. 15:22

Átadták az idei Nobel-díjakat

<span style="color: #000000;">Három nő, Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök, Tavakkul Karman jemeni nőjogi és demokráciapárti aktivista és Leymah Gbowee libériai nőjogi és békeaktivista osztozik az idei Nobel-békedíjon.

Három nő, Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök, Tavakkul Karman jemeni nőjogi és demokráciapárti aktivista és Leymah Gbowee libériai nőjogi és békeaktivista osztozik az idei Nobel-békedíjon.

 

 

A 2011-es Nobel békedíjakat szokás szerint az oslói városházán osztották ki, a három díjazott pedig az igazságtalanság, a diktatúra és a nemi erőszak elleni küzdelemben kifejtett érdemeiért részesült az elismerésben – az indoklás szerint azért, mert mindannyian az erőszak ellen léptek fel a nők biztonsága és jogai érdekében, illetve jelentős tetteikért a béke eléréséért, írja a BBC. A díjazottak a norvég királyi család jelenlétében egy-egy arany medált és egy diplomát, vagyis oklevelet kaptak a kitüntetésről. A díjjal járó pénzösszeg másfél millió dollár, melyet megosztanak hármójuk közt.

 

 

Nyilatkozatok

 

 

A 72 éves Sirleaf asszony Afrika első női vezetője volt, akit államfőnek választottak, és a 14 éven át tartó libériai polgárháború befejezését is az ő nevéhez kötik. A díj átadása után úgy nyilatkozott: rendkívül megtisztelve érzi magát, hogy az eddigi két híres afrikai díjazott – Desmond Tutu és Khofi Annan után – ő is elnyerhette a díjat, majd legmélyebb együttérzéséről biztosította a norvégokat a júliusi, Anders Behring Breivik által elkövetett merényletek kapcsán. A 39 éves Gbowee szintén a libériai polgárháború befejezéséért tett lépéseiért kapta meg a díjat. – Ez nem csak a libériai nők elismerése. Ez minden olyan nő elismerése, akik Egyiptomtól Kongóig, Palesztinától Izraelig, a világ bármely háborús pontján segítenek – nyilatkozott. A harmadik díjazott, a 32 éves, háromgyerekes jemeni anya, Tavakkul Karman a Láncok Nélküli Női Újságírók szervezetének alapítója, egyben az első arab nő a díj történetében, aki nyert. – A díjat a jemeni és az arab ifjúsági mozgalmak nevében fogadom el, akiknek sikerült legyőzniük a zsarnokságot és korrupciót erkölcsi tartásukkal, bátorságukkal és politikai bölcsességükkel, és békét teremtettek a zűrzavar után – mondta.

 

 

Megható pillanatok

 

 

A többi Nobel-díjat az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, Stockholmban adták át. XVI. Károly Gusztáv svéd király minden ünnepeltnek személyesen adta át a díjakat, a közönség pedig tapsolt és ujjongott, mikor az uralkodó az irodalmi díjat a kerekesszékes, 80 éves Tomas Tranströmer svéd költőnek átnyújtotta. Az orvosi Nobel-díjat az amerikai Bruce Beutlernek és a luxemburgi Jules Hoffmannak ítélték az immunrendszerrel kapcsolatos felfedezéseikért. Rajtuk kívül egy kanadai tudós, Ralph Steinman is díjat kapott, helyette azonban felesége, Claudia Steinman vette át a kitüntetést, mivel férje rákban elhunyt. Bár a szabályzat szerint Nobel-díjat csak élő személy kaphat, a döntőbizottság most mégis engedményt tett, mert mint mondták: a díj odaítélésekor nem tudtak arról, hogy Steinman már nem él.

A kémiai Nobel-díjat az izraeli Dan Sehtman nyerte a korábban lehetetlennek tartott kvázikristályok fölfedezéséért. Fizikai Nobel-díjat vehetett át a svéd királytól három amerikai tudós: Saul Perlmutter, Brian Schmidt és Adam Riess, akik igazolták, hogy a világegyetem gyorsuló ütemben tágul. A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai, Christopher Sims és Thomas Sargent kapta. (Forrás: nol.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!