Erdon - Nemzetkozi

2011.10.20. 14:49

Kadhafi meghalt

Szülővárosában, a líbiai Szirtben meghalt Moammer Kadhafit, aki az elfogatására indított akció során szerzett sérülésekbe halt bele.

Szülővárosában, a líbiai Szirtben meghalt Moammer Kadhafit, aki az elfogatására indított akció során szerzett sérülésekbe halt bele.

 

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács képviselői a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy ellfogták Moammer Kadhafit, aki belehalt az elfogás során szerzett sérüléseibe. Kadhafi ugyan elsősegélyellátást kapott, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem lehetett megmenteni az életét. Egy szemtanú azt mondta az egyik televíziónak, hogy Kadhafi egy gödörben rejtőzött amikor megtalálták, és ekkor azt kiabálta, hogy „ne lőjenek”. Az új líbiai vezetés fegyveresei csütörtök délelőtt morzsolták fel Szirt, Kadhafi szülővárosának utolsó állásait, ahol még maradtak az egykori líbiai vezetőhöz hű erők - jelentette be egy katonai parancsnok. Az AP hírügynökség szerint a városért vívott csata nagyjából másfél óra alatt dőlt el. Az Átmeneti Nemzeti Tanács erői a még megmaradt kadhafisták után kutatnak. Kadhafi negyvenkét évig uralkodott Líbiában. Hatalma ezév augusztusában omlott össze, miután a rendszere ellen lázadók elfoglalták a fővárost, Tripolit. Hollétéről azóta ellentmondásosak voltak az információk, de egyre több jel utalt arra, hogy Szirtben rejtőzik megmaradt támogatói között. Az Átmeneti Nemzeti Tanács erői ezért támadni kezdték a várost. Kadhafi ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság is körözést adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!