Erdon - Nemzetkozi

2011.06.28. 09:13

Amikor téved a természet – Bizarr emberi farkak

<p>Egy állatnál megszokott ha van farka, de egy embernél nagyon bizarr tud lenni. Márpedig előfordul.</p>

A félreértések elkerülése végett gyorsan tisztázzuk, hogy akármilyen durva is, de minden embernek van farka. Embrió korában legalábbis, ráadásul nem is elhanyagolható méretű, a farok az embrió méretének egyhatod részét teszi ki. Magzattá fejlődésünk közben azonban eltűnik a növekvő testben.

 De világszerte akad jó pár eset, amikor ez nem teljesen történik meg és a világra jött gyermek egy csigolyák nélküli, pusztán erezetet, izmokat és idegeket tartalmazó, ún. „lágy farokkal” születik meg.

 Egy 2001-ben született gyerek közel 10 centis farokkal jött világra, az indiai fiút a helyiek a Balaji-nak nevezték, hindu istenük után. Meggyőződésük volt, hogy a csecsemő a hindu istenség reinkarnációja és India-szerte templomokban mutogatták büszkén a kisdedet. Nagyapja nagy pénzt szakított unokája testi rendellenégéséből.

 De nem Balaji volt az egyetlen híresség, aki farokkal született. Francia-Indokínában élt egy 12 éves fiú, akinek 229 milliméteres farka volt. Sőt, szintén Indiában, Chandre Oram 5,11 centiméteres farkával vált ismertté, ezt azonban a helyiek sem tartják igazinak, rendellenessége inkább gerinchasadék lehet.

 Tudományosan megfogalmazva: „Az emberek farokcsontja ugyanazon a helyen kapcsolódik a medencéhez, ahol az emlősök farka. A farokcsontot a gerincoszlop aljánál levő összenőtt csigolyák alkotják, rendszerint négy darabból áll. Nem áll ki a testből, de van anatómiai célja: tapadási pontként szolgál az olyan izmok számára, mint a nagy farizom (musculus gluteus maximus).”

- MON - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!