Erdon - Nemzetkozi

2011.05.24. 07:00

Vulkánkitörés - Járattörlések Skóciában, Obama előbb érkezett

<p>Számos skóciai járatát törölte több légitársaság a minap kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó Nagy-Britannia felé közeledő hamufelhője miatt, és elővigyázatosságból Barack Obama amerikai elnök is a tervezettnél előbb megérkezett Londonba, ahol kedden rövid látogatást kezd.</p>

A vulkáni felhő a brit meteorológiai intézet előrejelzése szerint keddig eléri Skócia északi és nyugati térségeit, és érinti Észak-Írországot is, de Angliát valószínűleg elkerüli. A vulkáni hamu mindazonáltal befolyásolta Barack Obama londoni látogatásának menetrendjét is. Obama, aki felesége társaságában kedden kezd kétnapos állami látogatást Londonban II. Erzsébet királynő vendégeként, eredetileg kedd reggel érkezett volna az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén a londoni Stansted repülőterére, ám a hamufelhő miatt az indulást hétfő estére hozták előre. Obama, aki hétfőn egynapos látogatást tett Írországban, Dublinból hétfőn éjjel meg is érkezett Londonba.

Törlik a járatok a vulkáni hamu miatt

A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság hétfőn késő este bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden 14 óráig összes skóciai járatát törli a vulkáni hamu miatt. A BA a megjelölt időpontig sem Skóciából, sem Skóciába nem indít járatokat. A nagy európai légitársaságok közül a holland KLM közölte, hogy felfüggeszti három skóciai nagyvárosba, Aberdeenbe, Glasgow-ba és Edinburghba közlekedő járatait, sőt az északkelet-angliai Newcastle-ba sem indít egyelőre repülőgépeket. Leállította összes skóciai járatát keddre két helyi forgalmú légitársaság, a Loganair és az Eastern Airways is. A BBC hétfő esti értesülése szerint a Barcelona futballcsapata fontolóra vette, hogy az eredetileg tervezett csütörtök helyett előbb elutazik Londonba, a Wembley stadionban szombat este esedékes Bajnokok Ligája-döntőre, amelyet a csapat a Manchester Uniteddel vív.

Vulkáni hamufelhő

A brit kormány és a polgári légiforgalmi hatóság (CAA) illetékesei mindazonáltal folyamatosan hangsúlyozzák, hogy most nem kell olyan súlyos légi közlekedési fennakadásra számítani, mint amilyent egy éve az akkori izlandi vulkánkitörés okozott. Tavaly áprilisban - Európa nagy részéhez hasonlóan - hat napig teljes légtérzárlat volt érvényben Nagy-Britannia egész területe felett a vulkáni hamufelhő miatt. Az intézkedés rendkívüli fennakadásokat és súlyos bevételkiesést okozott a brit légitársaságoknak és a repülőtér-üzemeltetőknek, amelyek élesen bírálták a hatóságokat a légtér teljes lezárása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!