Erdon - Nemzetkozi

2011.05.22. 12:56

Lagarde az esélyes

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mától várja tagországaitól a személyi javaslatokat a lemondott Dominique Strauss-Kahn posztjára egészen június 10-ig, s reményei szerint a következő hónap végéig megválaszthatja a nemzetközi hitelintézmény új vezérigazgatóját.</p>

Sakur Salan, az IMF 24 tagú vezető testületének, a Végrehajtó Tanácsnak a rangidős tagja - Egyiptom és a közel-keleti országok képviselője a testületben - arról tájékoztatott Washingtonban pénteken, hogy egyetértésre jutottak a kiválasztási folyamat rendjéről, amely szerinte "nyitott és átlátható" lesz. A szűkített listából a tanács konszenzussal választja majd meg az új vezérigazgatót - mondta. Az új vezérigazgató kiválasztásáig az IMF vezető testületének döntése értelmében az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt.

Christine Lagarde kerülhet az IMF élére

A Wall Street Journal szerint utódként az IMF élére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, ha az igazgatótanács követi a hagyományt, amely szerint az IMF vezetője európai (a Világbanké pedig amerikai). A húszak csoportja (G20) azonban nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, így lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából. Lagarde esélyeit növeli az is, hogy mind a német, mind a brit külügyminiszter bejelentették: a két ország Lagarde kinevezsét támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!