ERDON Music

2010.05.12. 09:13

Az első fellépők a Félszigeten: Korn, Tricky, the Rasmus, Europe, Ska-P, Babylon Circus

<p>Az utóbbi évtizedek zenéjét meghatározó, óriási slágereket gyártó és remek koncerteket adó zenekaroktól lesz hangos idén augusztus 26-29. között a Félsziget Fesztivál, ahol már biztos, hogy amerikai, brit, svéd, finn, spanyol és francia előadók is fellépnek.</p>

Marosvásárhely vendége lesz a kilencvenes évek második felének valószínűleg legnagyobb hatású amerikai metalbandája, a Korn. A nu-metal zenét hip-hop, alternatív, elektronikus elemekkel keverő zenekar egy generáció leghangosabb szószólója: Jonathan Davis énekes, Fieldy basszer és társaik nem csak zenét, hanem életérzést közvetítettek, és ez röpítette a slágerlisták csúcsára a Life is Peachy, a Follow the Leader vagy az Issues című lemezeiket, és ez az idén júliusban megjelenő Korn III – Remember Who You Are albummal sem lesz ez másként. A harmincmillió lemezt eladó, többszörös Grammy-díjas csapat először lép fel Romániában, pár nappal amerikai turnéjuk véget érése után, a Félsziget Fesztivál idei nagyszínpadi  programjának zárásaként.

 

Tricky személyében a trip-hop műfaj egyik úttörőjét köszönthetjük idén augusztusban a Félszigeten. A műfaj veteránja a Massive Attackben kezdte megszerettetni a világgal ezt a sötét, lassú, légies zenét, és szólókarrierje beindulása után is olyan dalokban működött együtt velük, mint a műfaj talán legfényesebben ragyogó gyöngyszeme, a Karmacoma. Az összetéveszthetetlen hangon rappelő, énekesnők garmadájával (Björk, Neneh Cherry, Alanis Morissette, Goldfrapp) együtt dolgozó előadó teljes zenekarral érkezik Marosvásárhelyre, hogy elvarázsolja a Terasz közönségét.

 

A the Rasmus visszatérő vendégnek számít: 2006-ban 15 ezren énekelték velük az In the Shadows című megaslágerüket a Félszigeten, az irigylésre méltó romániai rajongótáborral rendelkező finn csapat pedig most egy újabb show-val hálálja meg a szeretetet.

 

És ha már nagy rockslágerekről van szó, nehezen találni ismertebbet, mint Svédország elsőszámú rockalakulatának, a Europe-nak a nyolcvanas évek zenei hangulatát nagyszerűen tükröző, 25 országban listavezetővé vált dala, a The Final Countdown. A Europe azonban nemcsak a nyolcvanas években hódított, hiszen most is teltházak előtt mutatják be Európaszerte legújabb, Last Look at Eden című lemezüket - így a Félszigeten is.

 

A madridi Ska-P ska-punk formáció kitartó turnézásával szép lassan műfaja elsőszámú  európai képviselőjévé avanzsált. A vidám arcok és muzsika komoly, rendszerkritikus üzeneteket és nagyfokú zenei tudást takar, és ez a kombináció az, ami miatt a kontinens bármely országában tömegek sereglenek a Ska-P koncertjeire.

 

Gypsy-punk reggaevel, skával és tipikus francia dallamokkal elegyítve: címszavakban ez a Babylon Circus nevű jókedv-kommandó zenéje. A francia sanzonesztétikát világmegváltó gondolatokkal keverő csapatnál csak egy biztos: hogy mindenki táncra perdül.

 

A Félsziget Fesztivál zenei kínálata hamarosan újabb nemzetközi sztárok nevével bővül. A rendezvény nyolcadik kiadására Marosvásárhelyen kerül sor augusztus 26-29. között, szervezők: a Sziget Management és a MIÉRT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!