ERDON Multimedia

2008.04.18. 16:42

Lelassulhat a PC-k lecserélési üteme

<p>A friss felmérések adatait látva a piaci elemzők egy része arra számít, hogy a korábbinál ritkábban indul majd meg a személyi számítógépek lecserélési hulláma, így kitolódhat a vállalati és otthoni PC-k élettartama.</p>

Az elemzők az IDC felmérései láttán jutottak a fenti következtetésre, kiemelve a piac jelenlegi helyzetét, amely alapvető változást jelent a korábbi állapotokhoz képest. Fontosnak tartják megjegyezni, hogy a személyi számítógépek szegmense már nem olyan egységes, mint amilyen 4-5 évvel ezelőtt volt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az amerikai recesszió ellenére mégis sikerült növelni az eladásokat.

Az egyik alapvető megfigyelés, hogy a növekedés hajtóerejét ezúttal Ázsia adja, nem pedig az észak-amerikai vagy európai régió. Arról már beszámoltunk, hogy egy év alatt 14,6 százalékkal növekedett a globális forgalom, és összesen 69,5 millió konfiguráció kelt el az év első három hónapja alatt. Az amerikai piac alig 3,5 százalékkal bővült, ám minden régióban folytatódott a mobil számítógépek előrenyomulása, ezek gyártói pedig igyekeznek egyénire szabni készülékeiket, jobban megfelelni a szerteágazó vásárlói igényeknek.

Legalább ilyen fontos, hogy a magánfelhasználók egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak a tortából. Ennek két fontos következménye van: egyrészt ők - a vállalatokkal ellentétben - nem vásárolnak hullámokban, másrészt pedig kevésbé szorulnak rá a cserére egy-egy újabb operációs rendszer elkészültekor. Márpedig éppen ez a folyamat lassult le a Windows 95 óta, és a korábbi 3-4 éves életciklus most alaposan kitolódhat, különös tekintettel arra, hogy az elemzők szerint sem a Vista, sem pedig annak első javítócsomagja nem generált a korábbiakhoz hasonló megugrást a forgalomban.

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a felemás helyzetért az amerikai rossz hangulat a felelős, illetve az a tény, hogy manapság egy-egy új operációs rendszer megjelenése inkább a meglévő gépek teljesítményének megkérdőjelezése miatt veheti rá a tömegeket a váltásra, ez pedig korántsem jelent olyan nagy hajtóerőt, mint a Windows 95 megjelenése annak idején. A 2003-2004-ben megvásárolt konfigurációk (amelyek az ezredfordulóra vett példányokat váltották le) most tovább kitarthatnak, annak ellenére, hogy az eladások tovább növekednek.

 

(forrás sg.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!