ERDON Helyi hírek

2019.11.03. 11:23

Megemlékezés az Olaszi parkban

Mindenszentek ünnepén, Halottak napjának előestéjén az EMNP is megemlékezést szervezett, mely 18 órától zajlott az Olaszi parkban.

Mindenszentek ünnepén, Halottak napjának előestéjén az EMNP is megemlékezést szervezett, mely 18 órától zajlott az Olaszi parkban.Moldován Gellért Lajos köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva, hogy ez a park még temető is, hiszen ma is nyugszanak itt olyanok, akiket nem hantoltak ki, akikre már nem igazán gondolnak, emlékeznek. Főként az ő tiszteletükre, a rájuk való megemlékezés miatt hívták el a lelkészeket is egy közös ima erejéig. A tavaly a helyi tanács megszavazta, hogy a parkot átnevezzék Olaszi parkká, de a folyamatnak még nincs vége, mivel a táblákat is ki kell még helyezni. "Most ez nemcsak megemlékezés, hanem egy kis tüntetés is, ezért kiírtuk, hogy Olaszi temető (gyertyákból) azért, hogy legyen kiírva: Olaszi park, mert majdnem egy 300 éves temetőnek az eltűnéséről van szó" – fogalmazott.

Herdeán Gyöngyi, Kardos József és Mátyás Attila lelkészek tartottak egy-egy rövid áhítatot az est során. A szertartást Mátyás Attila kezdte Pál apostol leveleiből olvasva, prédikációjába pedig aktuális témákat is belefűzött. "Egy erőszakkal felszámolt temető helyén állunk, ahol talán sokatoknak ismerőse, rokona, családtagja fekszik még. Azért vagyunk itt, mert emlékezni akarunk rájuk, mert meg akarunk velük maradni lelki közösségben. A kommunista évtizedek egyik legszörnyűbb törekvése az volt, hogy elszakítsanak bennünket attól, akiket szeretünk. (...) Nemcsak temetőinktől akartak megfosztani, hanem anyanyelvünktől is, és hitünktől is. (...) Sok minden van, ami az elmúlt kommunista évtizedekből átmentődött ebbe a modern, majd posztmodernnek mondott demokráciába, vagy demokrácia-csúfolásba. Érezzük, hiszen most is házainkat bontják, hogy parkolókat csináljanak belőle. És vannak olyanok, akik megmagyarázzák nekünk, hogy ez nagyon jó, mert ez a fejlődést jelenti" - hangzott el.

Gyertyagyújtás

Az imákat követően az egyházak képviselői a jelenlévőkkel együtt gyújtották meg azokat a mécseseket, melyekből kirakták az Olaszi temető feliratot. A hangulatos gyertyagyújtás tovább emelte az est megható, bensőséges hangulatát.

Pikó Stefánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!