ERDON Helyi hírek

2019.11.14. 13:52

Már több mint húsz műtétet végeztek a sebészrobottal a Pelican kórházban

Egy hónapja helyezték működésbe a nagyváradi Pelican kórházban a da Vinci sebészrobotot, azóta több mint húsz műtétet végeztek vele, mondta el Adrian Maghiar professzor, a sebészeti csoport vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón.

Egy hónapja helyezték működésbe a nagyváradi Pelican kórházban a da Vinci sebészrobotot, azóta több mint húsz műtétet végeztek vele, mondta el Adrian Maghiar professzor, a sebészeti csoport vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón.

A Pelican kórház már nyáron bejelentette, hogy új eszköz érkezik az intézménybe. Ez ősz elején meg is történt, üzembe azonban csak egy hónappal ezelőtt helyezték a performáns sebészrobotot. A da Vinci sebészrobottal eddig többnyire urológiai műtéteket végeztek, de hamarosan más típusú beavatkozásokhoz is használni fogják. A robotot 2,5 millió euróért vásárolták meg, európai uniós alapokból társfinanszírozott projekt keretében. A sebészeti robot használata további költségekkel jár, ugyanis mindegyik tizedik műtét után bizonyos részeit cserélni kell, mely 1500–2000 euróba kerülhet, a műtét típusától függően. Az országban ezzel együtt hét sebészeti robot van. A da Vinci robot egy számítógépes egység, melynek segítségével a sebész sokkal nagyobb pontossággal hajtja végre a beavatkozást, mint a laparoszkópos műtét esetén.

A sebész a műtétet a robotsebészeti berendezés vezérlésével végzi el, magyarázta Adrian Maghiar. A robot nem végzi el a sebész munkáját, csupán segíti. Az orvos a robot karjait egy konzolról irányítja. A váradi robotnak négy karja van, három karon miniatürizált műszerek vannak, a negyedik karon pedig egy 3D-s kamera, mely lehetővé teszi a kép több mint tízszeres nagyítását. A karok soha nem érnek, ütköznek össze, a végeik nagyon kicsik, így a legaprólékosabb beavatkozásra is alkalmasak. Mivel a robot apró metszéseket végez, a páciensnek kisebb fájdalma és minimális vérvesztesége lesz. Jóval kisebb a fertőzésveszély is, és valószínűleg rövidebb a kórházba eltöltött, illetve a felépülési idő. További előny, hogy a sebész szélesebb mozdulatokat végezhet, az anatómiai struktúrákat pontosabban meg tudja közelíteni, így a lehető legkisebb kockázatot tudják szavatolni.

 

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!