ERDON Helyi hírek

2019.11.04. 13:42

A leggyakrabban cserélt autóalkatrészek

Amikor az ember használt autót vesz, az egyik legelső tanács, amit kapni szokott, hogy olyan márkát válasszon, amihez könnyű alkatrészt szerezni. Ez egy igen jó tanács: bár jó esetben nem arra készülünk, hogy a nemrég vett autónkat gyakran fogjuk szerelgetni, azért benne van a pakliban néhány alkatrészcsere.

Amikor az ember használt autót vesz, az egyik legelső tanács, amit kapni szokott, hogy olyan márkát válasszon, amihez könnyű alkatrészt szerezni. Ez egy igen jó tanács: bár jó esetben nem arra készülünk, hogy a nemrég vett autónkat gyakran fogjuk szerelgetni, azért benne van a pakliban néhány alkatrészcsere.

Ez a szempont egyébként akkor sem elhanyagolható, ha új autó mellett tesszük le a voksunkat. Bár ezek jó ideig menni fognak gond nélkül, de nem örökké. Kopó alkatrészek minden autóban vannak, és nem mindegy, hogy hetekig, hónapokig kell rájuk vadászni, vagy egyszerűen csak megrendeljük az eualkatresz.hu -ról.

Milyen alkatrészeket kell általában cserélni?

Nincs erre a kérdésre általános érvényű válasz, hiszen minden autó más, és az sem mindegy, hogyan használják őket. Vannak persze típushibák, és olyan elemek is, amik a funkciójukból eredően mindenképpen cserések lesznek bizonyos idő után.

Utóbbiak azok az alkatrészek az autókban, melyeket a karbantartás részeként kell időnként leváltani, megelőzendő, hogy elhasználódjanak.

Ezek a leggyakrabbak cserélt elemek:

  • Olajszűrő. Alap, hogy olajat cserélni kell az autókban, és ez nem azt jelenti, hogy utántöltjük időnként, amit elhasználtunk. Bizonyos időközönként rendesen le kell engedni a használt olajat, és újjal feltölteni a motort. Hogy ez mikor esedékes, az már érdekesebb kérdés. A legtöbb szakember azt ajánlja, hogy 1-2 évente, vagy 10 ezer kilométerenként ejtsük meg az olajcserét. Amikor pedig erre sor kerül, esedékes rögtön az olajszűrő váltása is, mert a használat során lerakódások képződnek rajta, és ha ebből már túl sok van, nem fogja tudni ellátni a feladatát.
  •  

  • Gumik. Mindenki számára egyértelmű, hogy a téli, illetve a nyári szezonra más gumikat kell használni, de most nem erre gondolunk. Hanem arra, hogy mind a téli, mind pedig a nyári garnitúrát le kell selejtezni időnként, és újat venni helyettük. A tulajdonosok ennek annyira nem szoktak örülni, mert igencsak zsebbe kell nyúlni a minőségi gumiabroncsért, de a biztonságos közlekedés alapfeltétele a megfelelő minőségű abroncs. Hogy a gumicsere pillanata mikor jön el, arra nincs általános válasz. A kopottságtól, a gumi általános állapotától függ.
  •  

  • Fékbetétek. Alap, hogy a féknek kifogástalan állapotúnak kell lennie, hiszen enélkül nem fogunk tudni biztonságosan közlekedni. A fékbetét pedig egy olyan alkatrész, ami bizony kopik, ezért eljön az idő, amikor újakat kell beszerelni.                                                                                 Nincs pontosan meghatározva, hogy mikor esedékes a fékbetétek cseréje, ez ugyanis sok tényezőtől függ. A jármű teljesítményétől, a vezetési stílustól, attól, hogy milyen körülmények között használják általában az autót. A kopottság mértéke a meghatározó, 40 000-80 000 kilométer közé szokott esni az a pont, amikor már célszerű új fékbetéteket venni.
  •  

  • Akkumulátor. Tipikus cserés alkatrész, de hogy ez mikor válik aktuálissá, azt nem lehet előre megjósolni. Függ az akksi típusától, a használat módjától. Van, aki 5 év után kénytelen cserélni, más 10 évig is elmegy egy akkumulátorral.                                                                        Az akumulátorok árában hatalmasak lehetnek a különbségek, de nem érdemes pusztán ár alapján dönteni. Célszerű inkább a minőségre törekedni, esetleg autószerelő tanácsát kikérni, hogy milyet válasszunk.
  •  

    A felsorolt alkatrészek cseréje elengedhetetlen a biztonságos és zökkenőmentes közlekedés érdekében. Ne nyűgként tekintsünk a cserékre – ezek segítenek abban, hogy ne legyenek komolyabb problémák az autónkkal!

    (Fizetett hirdetés, H299534)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!