ERDON Helyi hírek

2019.10.23. 13:03

Nemcsak a lakásokat, a várost is fűtjük

Hetek óta meglehetősen meleg idő, indián nyár van Nagyváradon, ennek ellenére a Hőszolgáltató Vállalat nem állította le a fűtést a városban. Egyes lakók panaszkodnak a fölöslegesnek vélt fűtés miatt, a hőszolgáltató pedig figyelmeztet: napokon belül jön a lehűlés.

Hetek óta meglehetősen meleg idő, indián nyár van Nagyváradon, ennek ellenére a Hőszolgáltató Vállalat nem állította le a fűtést a városban. Egyes lakók panaszkodnak a fölöslegesnek vélt fűtés miatt, a hőszolgáltató pedig figyelmeztet: napokon belül jön a lehűlés.

 

Az elmúlt napokban több olvasónk is panaszolta szerkesztőségünk munkatársainak azt, hogy az októberben szokatlannak számító meleg időjárás ellenére a Nagyváradi Hőszolgáltató nem állította le a hónap elején beindított fűtést. Egyik olvasónk, Bordás István azt mondja, hogy volt nap, amikor ő napközben 26 Celsius-fokot, éjjel pedig 16 Celsius-fokot mért. „Egész nap nyitva tartjuk az ablakot, kiengedjük a meleget rajta, vagyis lényegében kidobjuk a pénzt az ablakon” – fogalmazott. Olvasónk azt is nehezményezi, hogy nincs világosan rögzítve az, hogy az időjárást tekintve átmenti időszakokban a lakótársulási elnökök mikor kell elzárják a tömbházban a fűtést. Így az a helyzet áll elő, hogy ha van egy-két lakó, aki igényli a hőszolgáltatást, akkor a lakótársulási elnök rájuk hivatkozva nem is zárja el a csapot a pincében, és így nem érvényesül a lakóközösségben a többség akarata. Egy pontosan meghatározott eljárással a lakók közötti ilyen jellegű viták is megelőzhetőek lennének, véli.

Jön a lehűlés

Dan Creţu, a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta, hogy konzultáltak a lakótársulási elnökökkel, akiknek azt mondták, hogy ebben az átmeneti időszakban, amikor a kinti hőmérséklet meglehetősen magas, maguk a lakótársulások döntsék el azt, hogy elzárják-e vagy sem a fűtést egy-egy lépcsőházban. „Sőt, ha az elzáráshoz segítség kell, akkor hívják a Hőszolgáltatót és kimegyünk” – fogalmazott Crețu. Arra a kérdésünkre, hogy mi a helyzet akkor, ha a lakótársulás tagjai nem tudnak megegyezni erről, Dan Crețu azt válaszolta, hogy a Hőszolgáltató nem avatkozhat bele abba, hogy mi történjen egy lakótársulásban. Azt is kérdeztük a kereskedelmi igazgatótól, hogy nem számít-e pazarlásnak az, ha ilyen meleg időben működtetik a hőerőművet, égetik az üzemanyagot.

Creţu erre válaszolva elmondta, hogy jelenleg az erőmű a minimális, 36–38 Celsius-fokos szinten üzemel. Hozzátette: az erőműben látszik az, hogy mekkora a fogyasztás, tehát az is, hogy voltak-e lakótársulások, amelyek elzárták a melegítést, és a vállalat az erőmű működését a fogyasztás mértékének megfelelően állítja be. Közölte azt is: az elmúlt hetekben nappal volt ugyan pár órás napos idő, de az nem volt elég arra, hogy felmelegítse a lakásokat, ezért hagyták meg a lakótársulásoknak azt a lehetőséget, hogy fűtsenek-e a tömbházban vagy pedig nem.

Mindazonáltal megjegyezte: a vállalat előrejelzései szerint szerdától, és főleg csütörtöktől erős lehűlés következik, tehát ez a vitás kérdés lényegében elévül.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!