ERDON Helyi hírek

2019.09.27. 14:33

Nagyváradi őszi fesztivál a jövő héten

Jó zene, finom ételek, gyermekprogramok, utcai művészek, látványos installációk és még sok egyéb várja a váradiakat és a városukba látogatókat az október 3–6. között zajló Nagyvárad FestiFallon.

Jó zene, finom ételek, gyermekprogramok, utcai művészek, látványos installációk és még sok egyéb várja a váradiakat és a városukba látogatókat az október 3–6. között zajló Nagyvárad FestiFallon.A jövő héten zajló, nevében megújult Nagyváradi Ősz, vagyis a Nagyvárad FestiFall (a szócsavarásba az angol „fall” mint „ősz” került be) részleteit ismertette Mihai Jurca, a turizmusnépszerűsítő önkormányzati szerv (APTOR) vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elöljáróban a névváltoztatásról szólt. Mint elmondta, a Nagyváradi Ősz a város egyik legrégebbi rendezvénye, de az utóbbi három évben már tartalmi változáson ment át, idén pedig elérkezett az idő, hogy a névvel is tükrözzék a modernebb tartalmat. „Ez a név nemcsak a részvevők számára vonzóbb, hanem a szponzoroknak is. Továbbá a váradiak mellett a régióból érkezőket és a turistákat is meg szeretnénk szólítani, az új névvel pedig könnyebb lesz” – állította, hozzátéve, hogy a korábbi, tucatnévnek számító Nagyváradi Ősz (Toamna Orădeană) elnevezéssel nehezebben tudtak szponzorokat szerezni, de nemcsak nekik, hanem a fellépőknek is fontos a friss, modernebb. „Nem történt más, mint hogy a régi elnevezés tartalmát egy új, tetszetősebb formában tálaltuk” – tette hozzá.

Helyszínek

A nagyváradi őszi fesztivál programjai idén három helyszínen zajlanak majd: a Szent László téren, a Zöldfa utcán és a Fekete Sas-palota passzázsában. Ezeket a tereket mind a négy napon utcai művészek, speciális dekorációk és installációk, finom ételek és természetesen szabadtéri koncertek töltik meg. A fesztivál programjai csütörtökön és pénteken déli 12 órától, szombaton és vasárnap pedig reggel 10 órától kezdődnek. A Romániából, Belgiumból, Olaszországból és Hollandiából érkező utcai művészeket (guruló zongora, amelyen egy balerina táncol, gólyalábas emberek, egyszemélyes zenekar stb.) minden nap 14.30 és 20.30 óra között felváltva láthatjuk a főtéren és a Zöldfa utcán.

Koncertek

Természetesen élő koncertekben is bővelkedik a program. A főtéren felállított nagyszínpadon október 3-án 20.30 és 22 között helyi zenekarok lépnek fel, a többi estéken pedig 20.30-tól, illetve 21.30-tól kezdődnek a koncertek. Október 4-én elsőként a The Rock (egy AC/DC tribute band), utána pedig a Vama koncertezik. Október 5-én a 3 Sud Estet hallgathatjuk meg, őket Smiley követi. A fesztivál utolsó napján előbb Mihail, utána pedig a The Motans koncertezik. Az utolsó nap tűzijátékkal zárul.

Mihai Jurca elmondta, hogy idén nagy hangsúlyt fektettek a helyi tehetségek népszerűsítésére, ezért a Zöldfa utcán, a bábszínház előtt felállított Live Nouveau-színpadon minden este egy-egy saját repertoárral rendelkező helyi csapat fog koncertezni. Mind a nagyszínpadra, mind a Live Nouveau-színpadra versennyel választják ki a fellépőket. A jelentkezés lejárt, 11 zenekar iratkozott fel. A rajongók a Facebookon létrehozott oldalon szavazhatnak kedvenc csapatukra tegnaptól egészen szeptember 30-án 18 óráig. Az első három helyezett a nagyszínpadon koncertezhet, a 3–7. helyezett pedig a másikon.

Finomságok és gyermekprogramok

A rendezvényen közel harminc étel- és italstand várja majd a fesztiválozókat, különféle finomságokból lehet válogatni. Abszolút újdonság lesz a füstölt lazac, amit az egyik ételstandnál fognak helyben füstölni. Egy új elem lesz a helyi termékek vására is. A körülbelül 25 Bihar megyei kistermelő asztalait a görögkatolikus püspöki palota előtt állítják fel. Vásárolni lehet majd tökből készült termékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, levendula- és méhészeti termékeket és még sok mást. A gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül, hiszen Ferdinand király szobra körül alakítják ki a gyermeksarkot, ahol kézműves foglalkozásokkal, kreatív és interaktív játékokkal, arcfestéssel, léggömbbel, felfújható csúszdával, legókkal várják a kicsiket. Gyermekmegőrző is fog működni, a szülők 30 lej/óra ellenében szakképzett felvigyázókra bízhatják csemetéiket, amíg ők fesztiváloznak.

Installációk

Két különleges installáció is Váradra érkezik a fesztivál idejére. Az első Luke Jerram brit művész Gaia nevű installációja, ami nem más, mint egy hét méter átmérőjű gömb, ami Földünket ábrázolja a világűrből nézve. A Földgömb-makett a Fekete Sas-palota főtér felőli bejáratánál lesz felfüggesztve öt méteres magasságban. A művész a NASA műholdjai által készített nagy felbontású fotók segítségével készítette el az installációt. Ha az installációt 211 méterről szemléli valaki, olyan méretűnek látja, mintha a Holdról nézné. A másik alkotás Silviu Ciora kolozsvári művész hat méter hosszú Alagútja lesz, ami egy hatszögű kivilágított szerkezet; ez a Szent László tér közepén lesz kiállítva.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!