ERDON Helyi hírek

2019.08.06. 10:28

Valószínűleg stúdió-színielőadások lesznek a filharmóniában

Ideiglenesen beköltözik a Nagyváradi Filharmónia épületébe a felújítás alatt álló Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház. Meleg Vilmos menedzser az „együttélés” előnyeit és hátrányait részletezte lapunknak.

Ideiglenesen beköltözik a Nagyváradi Filharmónia épületébe a felújítás alatt álló Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház. Meleg Vilmos menedzser az „együttélés” előnyeit és hátrányait részletezte lapunknak.

 

Az egyik előterjesztésnek az volt a tárgya, hogy a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kössön együttműködési megállapodást a filharmónia főhomlokzatának renoválásáról, beleértve a nyílászárók cseréjét és a tetőzet részleges felújítását is. Ez sok évi hercehurcának tehet pontot a végére, és a szerződés feltételrendszere biztosítja azt, hogy akárki javára is dőljön el a tulajdonjogi per, a renoválással elköltött pénzeket senki terhére nem fogják felróni, illetve a felek anyagilag kompenzálják majd egymást.

Szintén a filharmóniával kapcsolatos fejlemény, hogy elfogadtak egy olyan határozatot is, amely szerint az év végéig, körülbelül 6–8 hónapig, míg zajlanak a belső munkálatok a kőszínház épületében, a Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház „együtt éljen” a filharmóniával a zenei intézmény székhelyén.

Hátrányok

„Ezt megelőzően a két színház vezetői természetesen személyesen is felvették velem a kapcsolatot, és én belegyeztem. Testvérintézmények vagyunk, segítenünk kell egymásnak, és ráadásul a színházi múltamról sem tudok megfeledkezni” – nyilatkozta lapunknak Meleg Vilmos, a filharmónia menedzsere. Hozzátette: bár nem tudja, hogy milyen színházi produkciók lesznek, valószínű, hogy csak a stúdió előadásoknak képes otthont biztosítani a filharmónia, mert a nagyobb szabású bemutatókra alkalmatlan. Egy hangversenyt csak hallgatni kell, viszont egy színházi előadás esetében zavarhatja a közönség egy részét például az, hogy valamelyik oszloptól nem látja a színpadot – magyarázta.

Ugyanakkor a főigazgató nem rejtette véka alá, hogy hátrányai is lesznek az „együttélésnek”. Az egyik ilyen, hogy a nemrég felújított nézőtér és előcsarnok bizonyára megsínyli majd a díszletek hurcolását még akkor is, ha a színházak részéről biztosították őt afelől, hogy ez a hátsó lépcsőházban történik majd, és a hibákat korrigálják. A belső renoválásnak emellett még körülbelül az egytizede van még hátra, de az idén ez már biztosan nem zárul le. Ugyanakkor a filharmóniának bevételei származnak a terem, illetve a színpad bérbe adásából, míg most csökken az intézmény ebbéli mozgástere, hiszen a két színtársulat csak időpontokat köt le, de ezekért nem fog bért fizetni.

A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közti együttműködéssel kapcsolatban Meleg Vilmos úgy fogalmazott: ő már régóta sürgette ezt, még akkor is, ha azon a részen, ahol a beavatkozások lesznek, a filharmóniának csak vendégszobái vannak, ezért a renoválásnak elsősorban a Francisc Hubic Művészeti Iskola, másod- és harmadsorban pedig a két színház lesz a haszonélvezője. Az egész Bémer tér megújul, furcsán nézne ki ott jelenlegi állapotában a filharmónia épülete, és a nézők is szívesen mennek egy szépen rendbe tett kulturális intézménybe – vélekedett.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!