ERDON Helyi hírek

2019.08.13. 12:49

„Nagyváradon minden fakivágással kezdődik”

Nagy felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, hogy az új aluljáró építése miatt a váradi Strand sétányon huszonhat fát vágnak ki. E mellett azt is felrótták a dühös hozzászólók, hogy szerintük az ültetésre szánt fák közül többet elloptak és eladásra kínálták ismeretlenek.

Nagy felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, hogy az új aluljáró építése miatt a váradi Strand sétányon huszonhat fát vágnak ki. E mellett azt is felrótták a dühös hozzászólók, hogy szerintük az ültetésre szánt fák közül többet elloptak és eladásra kínálták ismeretlenek.

Ilie Bolojan váradi polgármester a Facebook-oldalán volt kénytelen magyarázkodni a dühös kommentelőknek, amiért egy újabb beruházás, jelen esetben a Baross (Dacia) hídnál épülő új aluljáró miatt 26 fát kivágnak a Strand sétányon. A nagyváradi lakosok a témában megjelent cikkeknél és a polgármester oldalán is hozzászólásokban fejezték ki nemtetszésüket. Főként azt rótták fel, hogy Nagyváradon minden építkezés fakivágással kezdődik, és hogy nem marad semmi, ami árnyékot nyújthatna. Többen a régi városkép tudatos rombolását nehezményezték, és azt is megemlítették, hogy nyugaton inkább körbeépítik, minthogy kivágják a fákat. Volt olyan is, aki szükséges rosszként tekint a fakivágásokra, kiemelve, hogy valamit valamiért alapon a város infrastruktúrájának fejlesztése fontosabb. A polgármester a Facebook-oldalára érkezett kommentekre így válaszolt: „A fák a járda szélén vannak, az utcát viszont ki kell szélesíteni, hogy legyen elég hely az aluljárónak. A kis parkban jelenleg sincsenek fák, de utólag lehet majd ültetni”. A polgármester Facebook-oldalát működtető csapat továbbá emlékeztette a kommentelőket, hogy a városban nemcsak kivágták a fákat, hanem ültettek is: „az elmúlt tíz évben több mint 12.000 fát ültettek el Nagyváradon. Ezeknek a fáknak a túlnyomó többsége nagy méretűre nőtt, és minden év tavaszán és őszén újabb faültetést szervezünk”. Ezzel viszont újabb lavina indult el: voltak, akik azzal érveltek, hogy hiába ültetnek, ha utána senki nem locsolja, gondozza ezeket, mert sok fa kiszárad. Többen azzal kapcsolatban osztották meg aggodalmukat, hogy a 12.000 fa közül nem mind került a helyére.

Lopják a fákat?

Az egyik kommentelő így ír: „…Meg kell jegyeznem, hogy abból a 12.000 elültetett fából nem mindet ott ültették el, ahova szánták. Tavasszal tele volt a város olyan személyekkel, akik magnóliákat és más díszfákat kínáltak eladásra. Kérdem én, talán faiskolájuk van? Vagy abból a 12.000 fából adtak el néhányat. Soha nem láttam, hogy valaki megkérdezné tőlük, honnan szerezték a csemetéket…” Erre egy másik hozzászóló azt írta, hogy az egész faültetési időszak alatt, „a munkahelyemre is betértek az ültetéssel megbízott emberek közül (azért tudom, hogy onnan voltak, mert egyforma munkaruhában voltak…) és különböző összegekért kínálták a fákat. Őket vajon ki felügyeli?…” Ilie Bolojan erre reagálva elmondta, hogy a dolgozóit az ültetéssel foglalkozó cég kell felügyelje. „A fákat a városházával kötött szerződésben foglaltak szerint kell elültetniük, függetlenül attól, hogy az alkalmazottaik mennyit lopnak” – áll a kommentben.

Erre reagálva az ültetéssel megbízott egyik cég képviselője kérdésünkre elmondta, hogy ő is olvasta a kommenteket, sőt még hozzá is betértek ilyen személyek, hogy facsemetéket kínáljanak eladásra. Kiemelte viszont, hogy ezeknek az alig egy méteres, szabad gyökerű csemetéknek semmi közük nincs azokhoz a nagy méretű, 4–5 méteres fákhoz, melyeket a város a tavaszi és őszi akció során ültetett el.

 

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!