ERDON Helyi hírek

2019.08.23. 16:06

Nagyszabású Havasi-koncert Nagyváradon

Nagyszabású koncerttel kápráztatta el szerda este Havasi Balázs a nagyváradi közönséget. A fellépést kitűnően élvezhette az is, aki egyébként nem vásárolt jegyet, hanem a kordonon kívülről figyelte az eseményeket.

Nagyszabású koncerttel kápráztatta el szerda este Havasi Balázs a nagyváradi közönséget. A fellépést kitűnően élvezhette az is, aki egyébként nem vásárolt jegyet, hanem a kordonon kívülről figyelte az eseményeket.Bár a program szerint a jegyet vásárlók 18.30-ra már elfoglalhatták volna helyeiket a 20.30-tól kezdődő koncertre, a legtöbben nyolc óra után érkeztek meg a beléptetőkapukhoz, így jókora sor alakult ki azoknál. Ennek is betudható az, hogy a showműsor közel húsz perces késéssel kezdődött meg. A koncert előtt egy órával a főtéren leginkább a „kinti helyfoglalók” gyűltek össze, ami érthető, hiszen aki az egyméteres kordon mellett állt, vagy egyéb jó helyet talált magának, az ugyanúgy élvezhette az előadást, mint a bent ülők. (Az utolsó sorokban helyet foglalókhoz képest talán még jobban is.)

A másfél órás koncert alatt Havasi Balázs nemcsak zenéjével érintette meg a közönség szívét, az általa komponált darabokat személyes, családi történetekkel vezette fel, angol és magyar nyelven. Hallhattuk azt a dalt, amit a zongorán hangokat leütő ötéves kislányának ajánlva komponált, de az Eliot című zeneművet is, amit az Oroszlánkirályon szomorkodó nyolcéves fiának írt. A My Homeland/Szülőföldem nemcsak a szülőföld szeretetéről szól, benne gyerekkori emlékei, nagyszülei iránt érzett szeretete él tovább. A zeneművek természetesen nemcsak az alkotóról szólnak, az előadás – amelyben a Nagyváradi Filharmónia tagjai is részt vettek – sokakat megérintett, a libabőrös katarzis-élmény nemcsak a hőséget kitaszító kellemes, néha felerősödő szélnek volt köszönhető.

„I love you, Nagyvárad”

Nem maradhatott el a „hangszerek csatája” sem, a koncerten közreműködő Kiss Endi, a Hooligans dobosa azonban nemcsak a The Duel előadásában működött közre, egy kreatív, telefonos csengőhanggal összekomponált dobszólót is előadott. „I love you, Nagyvárad” – „hívta fel” a virtuóz játék végeztével a nagyváradi közönséget.

Havasi a Tavaszi széllel zárta… – volna koncertjét, ha a nagyváradi közönség nem tapsolta volna vissza kétszer is a színpadra. Így az ikonikus, népdal által inspirált zeneművet a The Storm/Vihar és egy, a közönség bevonásával megszületett improvizáció követte.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!