ERDON Helyi hírek

2019.08.19. 10:33

Magyarok kenyere a magyarok ünnepén

Programokban gazdag hétnek nézünk elébe. Nemzeti ünnepünk alkalmából számos eseményt szerveznek Nagyváradon. A részletekről Csomortányi István és Zatykó Gyula tájékoztattak.

Programokban gazdag hétnek nézünk elébe. Nemzeti ünnepünk alkalmából számos eseményt szerveznek Nagyváradon. A részletekről Csomortányi István és Zatykó Gyula tájékoztattak.

 

Az augusztus 20-i nagyváradi kenyérszentelésről, az augusztus 20–21-i nagyváradi ünnepségsorozatról, valamint az augusztus 23–25. között zajló Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozatról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője és Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke. Csomortányi István kifejtette: „Több mint hetven éves kihagyás után lényegében három évvel ezelőtt tudtuk ismét megünnepelni Nagyváradon augusztus 20-át, Szent István király ünnepét, melynek már az első alkalommal a Szent László tér adhatott otthont. A három év alatt a program jócskán kibővült, hiszen a kulturális események mellett a fő motívum ezúttal is a magyarok kenyerének megszentelése, megáldása és kiosztása lesz a főtéren, a Szent László plébániatemplom melletti térrészen. Az esemény 17 órától kezdődik” – hangzott el. A kenyereket ezúttal is a Kárpát-medencei Magyarok Kenyere program keretében a Bihar megyei magyar gazdák által felajánlott búzából készítik el.

Magyarok Kenyere

Az augusztus 20-i Szent László téri ünnepség főszervezői az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület. A nagyváradi magyar civil szervezetek összefogásával létrejövő eseményt a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja. A kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen szervezi a teljes Kárpát-medencei Magyarok Kenyere programot, amelyen az Érmelléki Gazdák Egyesülete immár ötödik éve vesz részt. A Kárpát-medencei szintű jótékonysági akció célja, hogy az aratást követően a gazdák búzát adományozzanak, az ebből készült lisztet, illetve sütőipari termékeket pedig gyermekotthonokhoz juttassák el. Idén körülbelül 600 tonna búza gyűlt össze, ebből Bihar megyében az Érmelléki Gazdák Egyesülete 6,7 tonnát gyűjtött közel száz gazda adományából. A következő hetekben az ebből készült lisztet el is viszik a Bihar megyei egyházi fenntartású gyermekotthonokba.

Virágkocsik

Az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz kapcsolódva szerdán éjjel érkeznek meg Debrecenből a virágkocsik, amelyeket a Szent László téren a görögkatolikus püspökség előtti részen parkolnak le. Zatykó Gyula elmondta, hogy a városban zajló munkálatok miatt idén sajnos nem lesz lehetőség felvonulást is szervezni. A hat virágkocsi között lesz a Szent László királyt ábrázoló virágkocsi, Nagyvárad és Debrecen virágkocsija, Bihar és Hajdú-Bihar megye tanácsának közös kocsija, valamint további három virágkocsi. Augusztus 21-én, szerdán este pedig egy méltán híres zongorista koncertezik városunkban, a Szent László téren. Elhangzott, hogy Havasi Balázs világhírű zongoraművész először lép fel szabadtéren. „A koncert a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ajándéka a váradi lakosoknak, nemzetiségtől függetlenül. Büszkék lehetünk arra, hogy ilyen neves művészt látunk vendégül itt, Nagyváradon” – tette hozzá Zatykó Gyula. A nem mindennapi eseményre meghívták Debrecen város polgármesteri hivatalának elöljáróit is.

Magyar Kulturális Napok

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat folytatásaként szervezik meg a Magyar Kulturális Napokat augusztus 23–25. között a váradi várban. Zatykó Gyula elmondta, hogy javaslatára az eddig szeptemberben zajló eseményt ezentúl a város azon a hétvégén szervezi meg, amelyre augusztus 20-a és 21-e esik. A rendezvényt Nagyvárad önkormányzata, az APTOR és a Szent László Egyesület közösen szervezi. „Megtiszteltetés és feladat is egyszerre, hiszen nem vagyunk annyira önállóak, mint a Szent László Napok megszervezésénél, de bízunk benne, hogy idővel önállóbban tudunk majd dolgozni, hiszen egy magyar rendezvényt igazából egy magyar szervezet tud a legjobban kivitelezni” – tette hozzá. A három napos eseményen számos családi és gyerekprogram lesz. Mindhárom nap fajátékok, kézműves foglalkozások, hagyományos magyar népi játékok várják a kicsiket és nagyokat. Ezek mellett lesznek koncertek (Szalóki Ági, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Bojtorján, Honeybeast), néptánc és színi előadások, citerazenekar és sok minden más. A részletes program már megjelent lapunkban.

 

Gördülő opera

Zatykó Gyula a sajtótájékoztatón egy különleges programot is bejelentett: szeptember 1-jén megérkezik városunkba a Gördülő Opera. A Magyar Állami Operaház produkciójának különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál. Műsoron Donizetti Szerelmi bájitala lesz, és Miklósa Erika is fellép. A koncert ingyenes, az ülőhelyek száma korlátozott lesz, de tudni kell, hogy eső esetén a rendezvény elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!