ERDON Helyi hírek

2019.07.12. 11:42

Százszázalékos siker az érettségin a Nagyváradi Művészeti Líceumban

A Bihar megyei magyar iskolák közül idén a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai teljesítettek a legjobban – derült ki a Tanügyminisztérium által közzétett vizsgaeredményekből: a diákok mindegyike sikeresen érettségizett.

A Bihar megyei magyar iskolák közül idén a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai teljesítettek a legjobban – derült ki a Tanügyminisztérium által közzétett vizsgaeredményekből: a diákok mindegyike sikeresen érettségizett. „Óriási öröm és elismerés ez a diákok és szülők számára, valamint az iskola vezetőségének, tanári karának, hiszen az említettek közül mindenki nagyon sokat tett azért, hogy az elmúlt nyolc, illetve négy éves, a művészetiben töltött tanulmányi idő méltó megkoronázása a sikeres érettségi vizsga legyen” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Nagy Gabriella igazgatóhelyettes. Megjegyezte: nemrég a diákokkal kulturális eseményen képviselték az iskolát, ahol az egyik szülő éppen azt hangsúlyozta, hogy ideje lenne már leszámolni azokkal az előítéletekkel, melyek szerint a művészetiben csak zenéléssel és rajzolással foglalkoznak a diákok. A művészetiben is ugyanolyan szinten biztosított a színvonalas oktatás/nevelés a művészeti tantárgyak mellett a többi kötelező, kerettantervben szereplő „hagyományos” tantárgy esetében is. „Mindegyik iskolának megvan a saját arculata, a miénk azért a legjobb, mert a legegyedibb. Érzelmileg és erkölcsileg elsekélyesedő világunkban hatalmas szerepet kaphat a művészeti órákon történő érzelmi nevelés, amely iskolánkban a tanrend alapját képezi. A diákok művészi hajlamainak kibontakoztatása olyan világhoz vezető út első mérföldköve, amelyen elindulva igazi értékekhez jut, sőt maga is értéket hoz létre. Fejlődik az alkotókészségük, megfigyelőképességük, fantáziájuk, ugyanakkor a művészeti nevelés minden pozitív erkölcsi tulajdonság fejlesztésének a forrása is” – emelte ki a művészeti oktatás előnyeit az intézményvezető.

Előny

Nagy Gabriella szerint az is nagy előny az itt végzett diákoknak, hogy szakmai képesítést nyújtó oklevelet is szerezhetnek még érettségi vizsga előtt, amellyel már munkába állhatnak a középiskola elvégzése után. Ám legtöbben mégis a továbbtanulás mellett döntenek. Általános jelenség az is, hogy itt a diákok szeretnek iskolába járni. „Ez nem egyszerűen egy iskola, ahova az ember bejön, és próbálja túlélni az órákat. Itt magára talál. Akárki kérdezné: megbántam-e azt, hogy idejöttem, gondolkodás nélkül nemmel válaszolnék” – mondta Erőss Noémi, az iskola frissen érettségizett diákja, aki jelenleg a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemre készül felvételizni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!