ERDON Helyi hírek

2019.07.24. 10:52

Nagyváradra látogatott tegnap a leköszönő amerikai nagykövet

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok leköszönő romániai nagykövete Nagyváradra látogatott tegnap, és felkereste a múzeummá átalakított Teleki (Primăriei) utcai kis zsinagógát.

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok leköszönő romániai nagykövete Nagyváradra látogatott tegnap, és felkereste a múzeummá átalakított Teleki (Primăriei) utcai kis zsinagógát.

 

 

A váradi zsidóság történetét bemutató Teleki (Primăriei) utcai múzeumban fogadta a nagykövetet Felix Koppelman, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, de jelen volt a találkozón Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is. Felix Koppelmann felidézte a kis zsinagóga felújításának és múzeummá való átalakításának a történetét. A munkálatok megkezdésében nagy szerepe volt az Egyesült Államok romániai nagykövetségének, mely az amerikai kongresszus jóváhagyásával 130 ezer dollár támogatást ítélt meg az épület felújítására. A maga során Ilie Bolojan azt emelte ki, hogy a nagykövetség pénzéből végezték el az állagmegőrzési munkálatokat, míg a második szakaszban Nagyvárad költségvetéséből újították fel a belső részt, illetve kialakították a múzeumi tereket.

A polgármester bejelentette, hogy a harmadik etapban a környék térátalakítási munkálatait végzik el. Mivel a kis zsinagóga mellett van a református templom és az ortodox templom, ezért a zsinagóga körüli kerítést lebontják, egy kis teret alakítva ki, melynek a Megértés tere nevet adják majd, ugyanis a három felekezet temploma annak bizonyítéka, hogy a Váradon élő különböző közösségek tudtak, tudnak, és a jövőben is megértésben fognak tudni együtt élni. Pásztor Sándor megemlítette azt, hogy a Körösvidéki Múzeum különböző, a zsidósághoz kapcsolódó tárgyakat adományozott és fog adományozni a zsidó történeti múzeumnak. Köszöntője végén Pásztor Sándor a nemrég megjelent Nagyvárad krónikája című kötetet adományozta a nagykövetnek.

Hans Klemm felidézte, hogy második alkalommal látogat Nagyváradra, majd kiemelte: mandátuma idején fontosnak tartotta azt, hogy kapcsolatot létesítsen az itteni zsidó közösséggel, hogy hozzájáruljon bizonyos javak visszaszolgáltatásához a számára, mint ahogy a bukaresti zsidó történeti múzeum létrehozását is támogatta. A beszédek után Hans Klemm körbejárta a múzeumot, majd sajtónyilatkozatot tett.

Szoros együttműködés  és türelem 

A múzeummá átalakított Teleki (Primăriei) utcai kis zsinagógát kereste fel tegnapi nagyváradi látogatása keretében Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok leköszönő romániai nagykövete. A köszöntők után körbejárta a múzeumot, majd sajtónyilatkozatot tett. Újságírói kérdésre válaszolva Hans Klemm azt javasolta a romániai politikai vezetésnek, hogy folytassák a szoros együttműködést az ország stratégiai partnerével, az Egyesült Államokkal. „Támogatjuk Romániát abban, hogy megerősítse demokratikus intézményeit. Ebben a vonatkozásban fontos a korrupció elleni harc, az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállam. Nem utolsó sorban az elmúlt négy évben megerősítettük gazdasági együttműködésünket” – fogalmazott.

Érzékeny téma

Kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a két ország közötti kereskedelmi tevékenység, és nagy örömére szolgál, hogy romániai cégek gondolkoznak azon, hogy a rendkívül kompetitív amerikai piacon beruházzanak. „A román hatóságokat arra buzdítom, hogy az Egyesült Államokkal közösen támogassa a demokráciát, a jólétet és a biztonságot” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy Románia mikor lehet tagja a Visa Waiver programnak, Hans Klemm türelmet kért a román állampolgároktól, mert a vonatkozó törvényt az amerikai kongresszusnak kell módosítania. Mint mondta, múlt hónapi washingtoni látogatása során George Maior, Románia amerikai nagykövete azt mondta neki, érzékelhető a kongresszus tagjai között a támogatási készség arra, hogy Romániát befogadják a Visa Waiver programba. „De csakúgy, mint sok másik ország esetében, a migrációs politika az Egyesült Államokban is nagyon érzékeny téma, ezért nagyon nehéz megjósolni, hogy mikor fog megtörténni a törvénymódosítás” – fogalmazott a nagykövet, aki végül kifejtette: a románoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy az amerikai kormányzat diskurzusa megváltozott a migráció kérdésében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!