ERDON Helyi hírek

2019.07.18. 13:43

Ismét Nagyváradon a Bibliabusz

A különleges jármű harmadszor érkezett Romániába, illetve Váradra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívására, és péntek délig marad a Szent László téren.

A különleges jármű harmadszor érkezett Romániába, illetve Váradra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívására, és péntek délig marad a Szent László téren.

 

1992-ben kezdte meg a szolgálatát az első Bibliabusz – magyarázta lapunknak Stephan Naumann tárlatvezető. Egy emeletes berlini buszt alakítottak át erre a célra, mert azt tapasztalták, hogy egyre inkább terjed az ateizmus Németországban. Sokan nem járnak templomba, ezért is döntöttek úgy, hogy ha úgyis hiába várják az embereket az istenházába, akkor inkább elmennek közéjük. Ha másképpen nem, legalább ilyen formában lássanak Bibliákat – fogalmazódott meg bennük az ötlet. Eleinte egy évre terveztek, de a kezdeményezés annyira jónak bizonyult, hogy immár huszonhét éve sikeresen működik. A mostani busz már a harmadik a sorban, és ez a jármű is megtett már több mint egymillió kilométert. Többnyire kelet- és közép-európai országokat keresnek fel (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia), de jártak már Olaszországban is. Utóbbi azért érdekes, mert egy erős katolikus állam, Rómában dobog a katolikus egyház szíve. A képet azért egy kicsit árnyalja, hogy 2010-ben XVI. Benedek (Joseph Ratzinger) volt a Szentatya, aki német származása miatt behatóbban ismeri Luther Márton munkásságát. Luthertől a pápáig címet viselte az akkori zarándokút, mely Magdeburgból indult és az örök városban ért véget, több ezer kilométer megtétele után.

Nyomdagép

A kiállítás egyik látványos eleme az a nyomdagép, mely egy Gutenberg korabeli szerkezet hű rekonstrukciója. Arra emlékeztet, hogy a reformáció elterjedésében mennyire fontos szerepet játszott a fordítás és a nyomtatás. És ez az eszköz nemcsak mint egy múzeumi kellék áll a busz mellett, hanem bátran ki is próbálható: a 23. zsoltárt bárki kinyomtathatja a használatával. Ugyanígy örök élményt nyújthat annak a tóratekercsnek a kézbe vétele is, mely annak révén került a gyűjteménybe, hogy végső soron a benne leírtak több világvallásnak képezik az alapját.

A tárlaton egyebek mellett látható még olyan Biblia, melynek betűit a vakok is ki tudják tapintani. Egy másik kiadvány valószínűleg a világ egyik legkisebb Bibliája, arról nem is beszélve, hogy egy, a NASA által kifejlesztett „nanobiblia” is megtekinthető egy mikroszkóp segítségével. Igen érdekes és izgalmas élményekkel gazdagodhatnak tehát azok, akik „felszállnak” a Bibliabuszra, mely Vincze Zoltán tiszteletes elmondása szerint csütörtökön 10 és 18 óra, illetve pénteken 10 és 12 óra között vár mindenkit.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!