ERDON Helyi hírek

2019.06.20. 09:21

Százötven program az idei Szent László Napokon

Még csak pár nap, és a Szent László Napok idén is „beveszi” a nagyváradi várat. A hetedik alkalommal megrendezendő fesztivál programjairól sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők.

Még csak pár nap, és a Szent László Napok idén is „beveszi” a nagyváradi várat. A hetedik alkalommal megrendezendő fesztivál programjairól sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők.Az utolsó száz méterhez érkezett a térség egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, a Szent László Napok előkészítése: a legújabb részletekről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők. Zatykó Gyula főszervező elöljáróban elmondta: a fesztivál az elmúlt évekhez képest „megerősödött”, nemcsak a kiállítások, de a család- és gyerekprogramok, illetve a zenés produkciók terén is.

Ahogy arról már részben beszámoltunk, Debrecen városa is több programmal vesz részt a fesztiválon. Ezekről bővebben Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere tájékoztatott. Elmondta: „nagyon fontosnak tartjuk a két város, a két közösség együttműködését, hosszú és rövid távon egyaránt, hisz két olyan településről van szó, amelyek évszázados kapcsolattal kötődnek egymáshoz. Ezt a kapcsolatot, amely évszázadokon keresztül megvolt, most folyamatosan tudjuk erősíteni, egyre hatékonyabbá tenni azért, hogy egymás kultúráját megismerjük és segítsük egymást. Ez igaz magyar–magyar viszonylatban, de román relációban is.” A cívis város június 25-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem által képviselteti magát: Nagyváradi Kirakat címmel a Partiumi Keresztény Egyetem és a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének közös szervezésében nyílik kiállítás a neológ zsinagógában. Szerdán, június 26-án a Kodály Filharmonikusok lépnek fel a vár nagyszínpadán Szentivánéji álom című előadásukkal, amelyen Mozart, Mendelssohn művei fognak elhangzani. Június 30-án, vasárnap 18 órától a Hajdú Néptáncegyüttes lép fel a várban, 18.15-től pedig a szintén debreceni Dixieland Jazz Band ad ízelítőt a jazz és a szving világából. A debreceniek a gyerekprogramokból sem maradnak ki, június 29-én, szombaton ugyanis a Debreceni Művelődési Központ NépmesePontja mutatkozik be a nagyváradi várban.

Beszédes számok

A fesztivál sokszínűségéről a számok is árulkodnak, Zatykó Gyula főszervező elmondása szerint idén ugyanis közel 150 program várja a kikapcsolódni vágyókat: 27 zenei koncert (a könnyűzenétől a komolyzenéig), 32 család- és gyerekprogram, 10 kiállítás, 13 tudományos, történelmi, szórakoztató előadás közül lehet válogatni. A Kurultáj 23 honfoglalás-tematikájú programmal érkezik a várba, de 11 különböző tematikus sétát is szerveznek a várban és a városban egyaránt. A testmozgásnak figyelmet szentelőket hat sporttevékenység várja. Két jótékonysági akció is lesz: a Kifőzzük a PKE-nek nevet viselő örömfőzésből, illetve az itt készült és megvásárolt ételekből befolyó összeget felajánlják a PKE Művészeti Tanszék hallgatóinak meghirdetett Vizuális Alkotás és Nevelés ösztöndíjra. A másik jótékonysági akcióra a Barátok-templomában kerül sor, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus fellépésén. Bár a koncert ingyenes, de a koncert keretében lehetőség nyílik adakozni a nagyvárad-olaszi Szentlélek kiáradása római katolikus templom (Barátok-temploma) altemplomának felújítására.

Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke elmondta: a Hagyományok kézről kézre kézműves vásárt idén is megszervezik. Június 28–30. között 70 kézművest várnak a várba, többek között Hajdú-Bihar megyéből, de Kárpátaljáról és természetesen a Partiumból, Erdélyből is. Lesz pezsgő-, pálinka- és borkóstoló is, ezekre előzetes jelentkezés szükséges, amit a nagyvarad@szentlaszlonapok.ro e-mail címen, vagy a fesztivál információs sátránál lehet megtenni. Ahogy az elmúlt években, idén is figyelnek a környezetvédelemre, így a szemetet szelektíven, háromfrakciósan gyűjtik – külön az ételmaradékot, papírt, műanyagot és fémhulladékot. Idén is lehet támogató karkötőket vásárolni, 20 lej értékben pirosat, 10 lejért kéket; a karkötőket váltók között a Neoton-koncert előtt nyereményt sorsolnak ki.

Idén újdonság, hogy lesz közéleti sátor, ahol közéleti személyiségekkel lehet kötetlen formában beszélgetni olyan témákról, amelyek a váradiakat foglalkoztatják. Szó lesz például a Szent László-szoborról, a honosítási kérelemről, a 30 évvel ezelőtti temesvári forradalomról.

Kultúrbusz Várad és Debrecen között

Zatykó Gyula kérdésfelvetésére Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta: a két város közötti kultúrbusz közlekedését igény szerint meg lehetne oldani, a kezdeményezést érdemes életben tartani, hiszen mindkét város olyan kulturális palettával rendelkezik, amelyek érdeklődésre tartanak számot.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!