ERDON Helyi hírek

2019.06.13. 13:02

Együttműködik a Megyei Tanács a Petőfi Irodalmi Múzeummal

Az ütemtervnek megfelelően, sőt a vártnál előrehaladottabban folynak a felújítási munkálatok a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. Közben a Bihar Megyei Tanács együttműködik a PIM-mel.

Az ütemtervnek megfelelően, sőt a vártnál előrehaladottabban folynak a felújítási munkálatok a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. Közben a Bihar Megyei Tanács együttműködik a PIM-mel.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Bihar Megyei Tanácsnak sikerült megegyeznie az ortodox püspökséggel, ugyanis az Ady Endre Emlékmúzeumnak helyet biztosító épület a görögkeleti egyház tulajdona. Így szabad út nyílt arra, hogy az RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat egy jelentős állagmegőrzési és felújítási munkálatot hajtasson végre az ingatlanon. Ez különösen aktuálissá vált arra való tekintettel is, hogy idén Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezünk. Így nem csak hogy renoválják az egykori Müllerájt, de a centenáriumhoz méltó kiállítást is kialakítanak benne.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök a Bihari Naplónak tegnap azt nyilatkozta: a felsoroltak miatt az általa irányított intézmény már az idei költségvetésbe belefoglalta ennek az épületnek a javítási munkálatait. Jelen pillanatban körülbelül csupán a tiszta állagmegőrzés és javítás értéke 530 ezer lej. A megbízási szerződést áprilisban kötötték meg, a kivitelezést a szalárdi Constructorul cég végzi. Teljes mérték zajlanak most tehát a munkálatok. Rendbe teszik a tetőt, mivel nagyon rossz állapotban volt, illetve teljes egészében felújítják a belső teret, a belső fűtés-, víz- és elektromos hálózatot, akárcsak a nyílászárókat. Emellett kívülről is restaurálják az ingatlant, mely új vakolatot kap, erről tanúskodnak a messziről is jól látható állványok. A bejárat előtti teraszt is korszerűsítik, megpróbálják úgy átalakítani, hogy méltó helyszíne legyen egy ilyen típusú múzeumnak.

Optimisták

Arról is beszélt lapunknak Pásztor Sándor: felvették a kapcsolatot, és sikeresnek mutatkozik az a közös elképzelés, hogy a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum hathatós segítségével a Körösvidéki Múzeum a Megyei Tanácson keresztül fogja megszervezni az említett kiállítást. A szakemberek éppen az elkövetkezendő napokban fognak találkozni és tárgyalmi erről, hiszen jön a projekt következő része, amikor a belső térben elvégzik azokat a munkálatokat, amely a kialakítandó tárlat szempontjából szükségesek. Demeter Szilárddal, a PIM főigazgatójával többször is beszélt erről az elmúlt hét folyamán. Ugyanakkor látva, hogy a projekt sikerre van ítélve, dolgozik az ügyön Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa is, személyesen Mile Lajos főkonzul járt a helyszínen, megtekinteni a kivitelezést. „Optimisták vagyunk ezért, hogy az erőfeszítéseink meghozzák a várt eredményeket, és időben, sőt reményeink szerint már augusztustól lehet majd dolgozni a tényleges kiállítás létrehozásán, így nyár végén egy teljesen rendbe tett emlékmúzeum fogja várni a látogatókat”-fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!