ERDON Helyi hírek

2019.06.12. 09:06

Csípőízületi kopásos oroszlán

Az utóbbi napokban felháborodás hullámot váltott ki a Facebookon, és nem csak ott, egy olyan posztolás, mely a váradi állatkert csontsovány hím oroszlánját ábrázolja, amint letargikusan fekszik.

Az utóbbi napokban felháborodás hullámot váltott ki a Facebookon, és nem csak ott, egy olyan posztolás, mely a váradi állatkert csontsovány hím oroszlánját ábrázolja, amint letargikusan fekszik.

A kommentek közt olyan vélemények láttak napvilágot, hogy szabotálni kellene az állatkertet, vagy az illetékesek zárják be amennyiben nem tudnak megfelelő körülményeket teremteni, illetve éheztetik az állatokat.

A tiltakozás hullámra aztán reagált a zoót működtető Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) főigazgatója, Liviu Andrica is, aki közleményében azt írta, hogy a váradi állatkertben egy 14 éves, 2005-ben született hím és 8 éves, 2011-ben született nőstény oroszlán él. Akárcsak az emberek esetében, az előrehaladott életkor a hím nagymacskánál is éreztetni kezdte hatását, ugyanis a természetben egy oroszlán körülbelül 14 évig él, míg fogságban 20 évet. Állítása szerint ugyanakkor „Cucut” az elmúlt időszakban a betegségek se kerülték el: csípőízületi kopás jelentkezett nála, szintén az öregségének betudhatóan, ami miatt nehezebben tud mozogni, és sántít.

Az igazgató szerint tehát nincs semmilyen valós alapja azoknak „a spekulációknak”, hogy éhezne, hiszen ugyanazon a helyen tartják, ahol a vele együtt élő nőstényt, amely, ha megnézünk, egyáltalán nem sovány. A hímnek viszont a fogazata miatt rágási problémái is vannak, ezért felaprózva kapja a marhahúst. Emellett idén tavasszal be lett oltva gyulladások és paraziták ellen, és vitaminokkal táplálták. „A váradi állatkert jó irányba tart, ezt támasztja alá az a tény is, hogy évente több mint 130 ezer látogatót vonz bel- és külföldről”- zárta nyilatkozatát Liviu Andrica.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!