ERDON Helyi hírek

2019.06.18. 09:10

Csillagocska Családnap: tápláló forrás a hagyomány

Bár már pénteken megkezdődött a rendezvény, a Csillagocska Családnapok ünnepélyes megnyitójára szombat délelőtt került sor. „Egy olyan közösségről beszélhetünk, amely óriási érték, megtartó ereje van” – mondta köszöntőjében Béres Klára, a rendezvény fővédnöke.

Bár már pénteken megkezdődött a rendezvény, a Csillagocska Családnapok ünnepélyes megnyitójára szombat délelőtt került sor. „Egy olyan közösségről beszélhetünk, amely óriási érték, megtartó ereje van” – mondta köszöntőjében Béres Klára, a rendezvény fővédnöke.

Június 14-én, pénteken délelőtt 10 órakor vette kezdetét a Csillagocska Családnap programsorozat, amelynek a Csillagocska Református Zeneóvoda adott otthont. A három napos eseménysort Fábián Éva és Tálas Ágnes rendhagyó meseórájával indították, amelynek keretében a gyerekek Orbán Balázs történetét hallhatták, zenés, néptáncos bemutatóval egybekötve. Az interaktív mesélés közben elhangzott egy-egy csángó vagy Küküllő-menti nóta, amelyet zenekar kísért – egy zenész a különleges ütőgardonon játszott. Amellett, hogy a gyerekek felismerték ezt a hangszert is, volt, aki azt is meg tudta mondani, miből készült annak törzse és húrjai is.

Néptánc és népviselet

Ahogyan Orbán Balázs, úgy a gyerekek is Székelyföldre kalandozhattak a foglalkozás során, hiszen az említett helyek, népcsoportok zenéje mellett, két táncos pár segítségével, jellegzetes néptáncokat is bemutattak, illetve a népviseleteket is megtekinthették, hiszen a táncosok több népviseletet is átvettek közben. Közösen beszélték meg, hogy mit viselnek éppen, és a gyerekek ekkor is megmutatták, milyen sokat tudnak már. Nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok, szülők számára is sikerült egy érdekes és szórakoztató, kedves foglalkozást összeállítani.

Ünnepélyes megnyitó

Bár már pénteken kezdetét vette a rendezvény, a Csillagocska Családnapok ünnepélyes megnyitójára szombat délelőtt került sor a Csillagocska Alapítvány székháza (és egyben a nagyvárad-réti református templom) udvarán. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelve: mindaz, amit látunk, a gyerekek fellépése, a különböző programok önmagukért beszélnek. A 118. Zsoltár 24. versével kívánt jó időtöltést a Csillagocska-családnak: „Ez a nap az, a melyet az Úr rendelt; örvendezzünk és vígadjunk ezen!” Benedek Árpád, a megnyitó moderátora – aki a nap további részében is ezt a szerepet töltötte be – köszönetet mondott az alapítványt támogató szülőknek. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, a rendezvény fővédnöke is szeretettel köszöntötte a Csillagocska nagycsaládját, rámutatva arra, hogy a Csillagocska Alapítvány mögött immár 17 év és rengeteg munka áll. „Egy olyan közösségről beszélhetünk, amely óriási érték, megtartó ereje van egy olyan világban, amelyben rosszul értelmezett önmegvalósítással, széthulló családokkal, elmagányosodással találkozhatunk. Kis közösségeinkben képesek vagyunk változtatni, nem kell sodródnunk az árral, van jó út is, a család által képviselt valódi értékek, ahol tápláló forrás a hagyomány, ahol támaszt kaphatunk. A Csillagocska elmúlt 17 éve erről szól” – mutatott rá a rendezvény fővédnöke. A megnyitón fellépett a Csillagocska Zenekar és a Csillagocska Pedagóguskórus.

A délelőtt folyamán az udvaron különböző kézműves foglalkozások várták a gyerekeket: volt gyöngyfűzés, nemezelés, hetes fonás, de bútorfestés is, a „nagymama konyhája” nevet viselő standon pedig gofrit is lehetett majszolgatni.

Zenés meseóra

A délelőtti hőség elől jó menekvési lehetőségnek bizonyult az alagsorban tartott rendhagyó zenés meseóra, ahol a Hagyományok Háza munkatársai jóvoltából gondolatban Orbán Balázs szekerén járhatták be Erdélyt kicsik és nagyok egyaránt. Fábián Éva ízes bukovinai székely tájszólásban többek között mesélt arról, hogy Orbán Balázs nagyapja Törökországban talált magának feleséget, de bemutatta a csángó népviselet egyes darabjait is, például a katricát (szoknya) és a szíjut (férfi öv) is. Tálas Ágnes, Kádár Orsolya, Imre Béla és Kiss Zsolt pedig táncokkal „járták be” Erdély különböző régióit.

A délelőtt további részében dr. Mihály Zoltán budapesti ortopéd-traumatológus tartott előadást, illetve válaszolt a hozzáfordulók kérdéseire. Többek között elmondta: egy ortopéd beavatkozás, műtét hasonló egy befektetéshez, aminek időre van szüksége ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon. Az ülés egyfajta kelepce, két óra ülés után mindenképp szükséges egy kis mozgás, és a cipővásárláskor sem ajánlott olyan cipőt választani, ami már az első felpróbáláskor kényelmetlen – mutatott rá a szakember egy-egy fontos aspektusra.

A déli órákban a Csillagocska Néptáncegyüttes évzáró műsora zárta a programot, ahol nemcsak a gyerekek, de a szülők is színpadra léptek: a táncprodukciók mellett hallhattuk a Csillagfény szülői kórust, illetve a gyerekek Az aranyszőrű bárány meséjét is színpadra vitték.

Este a szülőket táncház várta, ahol a talpalávalót a Csillagocska és a Soroglya Zenekar biztosította. Igazi táncház-hangulat alakult ki, ahol moldvai, sóvidéki, kalotaszegi táncokat jártak. Ezeket nem is kellett annyira az est során betanítani, ez annak is köszönhető, hogy a szülők is rendszeresen járnak táncolni – mondta el Benedek Árpád.

János Piroska

Pikó Stefánia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!