ERDON Helyi hírek

2019.06.18. 09:17

A szecesszió világnapja Nagyváradon

Kétnapos programsorozattal ünnepelték a szecesszió világnapját Nagyváradon az elmúlt hétvégén. Látogató körúttal, kulturális programokkal és látványos vetítéssel készültek a szervezők.

Kétnapos programsorozattal ünnepelték a szecesszió világnapját Nagyváradon az elmúlt hétvégén. Látogató körúttal, kulturális programokkal és látványos vetítéssel készültek a szervezők.

Az idei programsorozat témája a szecessziós díszítőformák, jelképek, korlátok, ajtók és ablakok voltak: a témát sikerült is gyakorlatba ültetni, ugyanis több látogatótúrát szervezett a nagyváradi önkormányzat a város palotáiba, ahol mindezeket meg lehetett tekinteni. A két napos programsorozattal a szecesszió világnapját ünnepelték, mely tulajdonképpen június 10-én van. A programsorozat a látogató körutakkal kezdődött, négyet magyar nyelven, négyet pedig román nyelven szerveztek meg. Tavaly csak két-két ilyet tartottak, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel idén megduplázták ezeket. Szombaton és vasárnap is részt vehettek az érdeklődők ilyen programon, sőt, a szervezők két útvonallal is készültek. Az első útvonal része, mely szombaton már kora délután indult is, a dr. Konrád Béla-ház, a Kereskedelmi és Iparkamara, a vízművek székháza, a városháza, a Sztarill palota-Astoria hotel, az Adorján-ház, a Sonnenfeld-palota palota volt, a második pedig a Füchsl-palota, a Markovits-Mathézer ház, a Sonnenfeld-ház (kívül), a Weislovits hotel, a Poynár-ház, a Várna-villa. A részvétel ingyenes volt, de regisztrációhoz kötött, ami nem is csoda, hiszen sokan érdeklődtek, mivel ezekbe az épületekbe, palotákba nem lehet akármikor bemenni. A magyar idegenvezetők, Mihálka Nándor és Porsztner Kitti számos érdekes és fontos tudnivalót osztottak meg velünk, az idegenvezetés során a korlátokra, díszítésekre fektetve a hangsúlyt.

Kiállítás és koncert

Az programsorozat részeként szombaton kora este egy szabadtéri kiállítást is megnyitottak a Szent László téren, Ferdinánd király szobránál, Art Nouveau díszítőformák és szimbólumok címmel. Pannókat állítottak fel, melyen több váradi szecessziós épületet mutattak be, melyekhez leírás is tartozik, román és angol nyelven.

A továbbiakban egy szabadtéri koncerttel szórakoztatták a közönséget, blues stílusú zenét adtak elő Berti Barbera és Nicu Patoi bukaresti zenészek a Szent László téren. A koncert tökéletes felvezetője volt az utána következő vetítésnek.

Vetítés

A koncert után egy igazán látványos program következett – ennek gyakorlatát már pénteken is láthatták azok, akik az esti órákban a téren sétáltak. A Sas-palota homlokzatára és a mellette lévő két épületrészre vetítettek, eredeti fény-hang és színeffektusokat felvonultató nyolcperces filmet, melyet akrobatamutatványok kísértek, valamint egy rövid szaxofon-előadás is, ezzel még nagyobb elismerést keltve, mint tavaly. Szombat este a nyolcperces előadást négyszer láthatta a több ezer fős közönség, amely összegyűlt a Szent László téren. Vasárnap este azonban csak egyszer mutatták be ezt, ugyanis viharriasztás volt érvényben, ennek hatására kevesebben is voltak kint. Talán ez a program számított a legnagyobb szenzációnak mind közül, mivel a látvány és a hanghatás együttese igazán izgalmassá tette az estét, valamint a napok zárását is. Az előadás és a vetítés a bukaresti Xtreme Projectnek és a Stage EVents Constructnak köszönhető.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!